Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Tешке крстарице класе Trento

Тешке крстарице класе Trento конструисане су касних двадесетих година за потребе италијанске морнарице (Regia Marina). Код сва три изграђена брода жртвована је оклопна заштита како би се постигла већа брзина. Могле су да плове упоредо са разaрaчима, што је Италијанима било веома битно (велика дужина обале). Каснији догађаји показали су да је овакав избор тт захтева који су били постављени пред конструкторе и градитеље брода био погрешан, тако да су касније исправљени на новој класи тешких крстарица – класи Zara.

Тешке крстарице класе Trento били су први ратни бродови италијанске морнарице који су грађени у оквиру ограничења Вашингтонског поморског споразума. Са ограничењима депласмана на 10 000 тона и калибра бродске артиљерије на 200 мм, било је тешко уклопити све у јединствен дизајн. Италијански конструктори су се сусрели са великим проблемом одмах на почетку рада. Бродови су морали бити у функцији заштите дуге италијанске обале, са раштрканим базама. То је значило да главна одлика новоконструисаних бродова мора бити велика брзина. На крају, одлучили су да жртвују оклопну заштиту и смештајне капацитете за гориво, како би добили захтевану брзину и одржали захтевани депласман уз коришћење максимално дозвољеног калибра бродске артиљерије за ту врсту бродова.

Градња првог брода из класе, тешке крстарице Trento започела је 1925. године, упоредо са градњом другог брода из класе, тешке крстарице Trieste. Прва је поринута тешка крстарица Trieste, 1926. године и у оперативу улази 1928. године, док првоизграђени брод Trento бива поринут 1927. године и уведен у оперативу 1929. године. Трећи брод, тешка крстарица Bolzano, започет је 1933. године и доста се разликовао од прва два брода. Неки извори га сматрају посебном класом тешких крстарица.

Крстарице су добиле имена по градовима које је Италија „ослободила“.

Тешка крстарица Trento

Јуна 1929. године Trento је започела крстарење ка Јужној Америци које се одужило до 10. октобра 1929. године. Фебруара 1932. године шаљу је у Тианјин (Кина), да се придружи батаљону Сан Марко, а у циљу демонстрације силе. Из Танјина се враћа 30. јуна. У августу следеће године тешка крстарица улази у састав Другог поморског дивизиона. Након реорганизације италијанске морнарице спроведене 1934. године, тешка крстарица Trento бива пребачена у Трећи поморски дивизион. Трећи поморски дивизион у Шпанском грађанском рату добија задатке ескортирања у западном Медитерану.

Крстарица Тренто у л. Таранто, тридесетих година

Током Другог светског рата, тешка крстарица Trento узима учешће у скоро свим већим биткама италијанске морнарице, укључујући и битку код рта Матапан. Потонула је у настојањима италијанске морнарице да пресече снабдевање Малте. Тако ју је 15. јуна 1942. године у 0515 часова торпедовао авион Бристол Бофор. Trento је стабилизована и остављена док је остатак флоте наставио према првобитном плану. Око 0910 часова у тим водама се налазила и британска подморница HMS Umbra која је приметила брод у диму и торпедовала га. Торпедо је погодило у муницијску комору, тако да је Trento потонула већ у 0915 часова. Половина посаде је спашена, док је половина настрадала у експлозији муницијске коморе, док неки нису имали времена да напусте брод. Trento још увек лежи на дну Јонског мора, на позицији 36°10’N, 18°40’E

Тешка крстарица Trieste

Тешка крстарица Trieste коришћена је на сличан начин као и тешка крстарица Trento. Такође је била и заставни брод 3. дивизиона. 1940. године узима учешће у бици код рта Спартивенто. 21. новембра 1941. године торпедује је подморница HMS Utmost када, тешко оштећена, успева да се домогне до луке Месина. Ван оперативе остаје све до средине 1942. године, када се враћа у строј 3. дивизиона. Док је била на везу у луцу Ла Мадалена на острву Сардинија, потапа је бомба из америчког бомбардера Б-24. Тада је Италијани продају Шпанији, која је намеравала да је преправи у носач авиона. Пројекат је отказан касније, тако да је тешка крстарица завршила у старом гвожђу.

Тешка крстарица Bolzano

Крстарица Болцано током битке код рта Спартивенто

Тешка крстарица Bolzano је последња изграђена у класи, тако да су на њој примењена нека искуства из експлоатације прва два брода. Служила је у истим мисијама као и остали бродови из класе и оштећена је у торпедном нападу средином 1942. године, заједно са лаком крстарицом Muzio Attendolo. Торпедни напад је извела британска подморница HMS Unbroken. Bolzano се налазила на поправци у луци Ла Спезиа када је Италија капитулирала. Тада је преузимају Немци. Како су оштећења била прилично велика, Немци се нису журили са поправком. Италијани је потапају у нападу диверзаната на луку 22. јуна 1944. године. Након рата, Италијани је ваде са дна и продају у старо гвожђе 1947. године.

ТТ карактеристике
Депласман
Trento и Trieste
13 110 т нормални, 13 545 т пуни
Bolzano
13 243 т нормални, 13 885 т пуни
Дужина 196,9 м
Ширина 20,6 м
Газ 6,7 м
Погонска група 12 котлова, 4 Парсонс турбине, 150 000 КС
Брзина пловљења 35 чв
Даљина пловљења Trento и  Trieste: 4 160 миља брзином од 16 чв
Bolzano: 4 460 миља брзином од 16 чв
Посада 723 (Bolzano 725) чланова
Наоружање 8 x 203 мм
16 x 100 мм
8 x 40 мм
8 x 12,7 мм (Bolzano: 8 x 13,2 мм)
8 торпедних цеви калибра 533 мм
Авио компонента 3 извиђачка авиона
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *