Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Тешки тенк Panzerkampfwagen VI Tiger II

Тенкови Тигар још нису ушли у серијску производњу, а већ је донета одлука о развоју још боље наоружане и оклопљене верзије, како би могао да се супротстави било ком тенку који би Совјети увели у борбу у будућности. Још једном је од  Хеншела и Поршеа затражено да припреме пројекте. Порше је конструисао тенк заснован на ранијем пројекту, тенку VK 4501, наоружаним топом калибра 150 мм. Овај пројект је одбачен у корист новог пројекта са куполом наоружаном топом калибра 88 мм, али је и он убрзо одбачен јер је за производњу куполе са електро покретањем требало доста бакра који је био дефицитарни материјал. Куполе које су се већ налазиле у производњи уграђене су на прве примерке тенкова компаније Хеншел. Тенк VK 4503(H) је завршен октобра 1943, нешто касније него што је донета одлука да се инкорпорирају делови пројектованог тенка Пантер II.

Производња тенкова Тигар II, или Panzerkampfwagen VI Tiger II Ausf B (SdKfz 182) како му је гласила званична ознака, одвијала се у Каселу од децембра 1943, упоредо са производњом тенкова Тигар. Првих 50 тенкова је добило Поршеову куполу. Сви наредни су имали Хеншелову куполу, а укупно је произведено 485 тенкова.

Tiger II из састава 3. чете – 501. СС тенковског батаљона, пролеће 1945.

Тигар II је први пут употребљен у борби на Источном фронту маја 1944. и на Западном фронту у Нормандији, августа исте године. Савезници су га означавали са „Royal Tiger“ или „King Tiger“, док су га сами Немци звали „Königstiger“.

 Тело тенка било је израђено методом заваривања оклопљених плоча, при чему је максимална дебљина плоче износила 150 мм (предња плоча тенка). Возач је седео напред лево, са митраљесцем/радио оператером десно од њега.Купола је такође била варена, максимална дебљине оклопа од 100 мм на челу куполе и у њој су били смештени командир тенка и нишанџија на левој страни, док је пунилац био у десној страни куполе. Мотор се налазио у задњем делу тела тенка. Главно наоружање је чинио дугоцевни топ калибра 88 мм KwK 43 који је на располагању имао панцирно пробојна и високоексплозивна зрна. Са топом је био спрегнут митраљез калибра 7,92 мм. Још један митраљез је био уграђен у предњу плочу тела тенка.

Шасија тенка Тигар II коришћена је и за возило Jagdtiger B, који је био наоружан топом калибра 128 мм, у новом надграђу. До краја рата је произведено свега 48 ловаца тенкова овог типа.

ТТ карактеристике PzKpfw VI Tiger II Ausf B
Маса 69 700 кг
Дужина 10,26 м (са топом)
Ширина 3,75 м
Висина 3,09 м
Посада 5
Наоружање 88 мм Kw.K.43 L/71
2 x 7,92 мм M.G.34
Погон бензински мотор Maybach HL 230 P 30 снаге 700 КС
Аутономија 110 км
Брзина 38 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *