Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Teшки тенк T-35

Тешки тенк Т-35, Стаљинов „копнени бојни брод“

Тешки тенк Т-35 је једно од великих разочарења совјетских конструктора тенкова пре Другог светског рата. Развој овог типа тенка је започет у студијама 1930, а први прототип тенка се појавио две године касније. Сама конструкција тенка је пројектована под великим утиском британске конструкторске школе.

Иако су се серије тенкова међусобно разликовале, тенкови главне серије (произведени између 1935. и 1938.) су били дужи од првобитне верзије. Тај продужетак, је окретање тенка учинио врло проблематичним. Уградња више купола се такође показала као иновација сумњивог квалитета. Нишањење и координација отварања ватре из пет купола показали су се као врло проблематични, а целокупна ефикасност наоружања је даље била ограничена релативно малим калибром главног топа. У ствари, купола и топ који су били главно наоружање на Т-35, без икаквих измена су преузети са средњег тенка Т-28. Дебљина оклопа се кретала од 10 до 30 мм.

Производња тенкова Т-35 била је врло спора и ограничена када се упореди да производњом других модела совјетских тенкова тог доба. У периоду од 1933. до 1939. је произведено свега 61 примерака. Сви тенкови су се налазили у наоружању једне тенковске бригаде стациониране надомак Москве. То се може сматрати и политичким потезом, јер је Т-35 учествовао на паради у Москви и давао лажну слику о јачини совјетских тенкова. Масивна возила су остављала јак утисак на људе док су пролазили, али је оперативна употреба тих тенкова била посве другачија.

Немачки војник прегледава Т-35, напуштеног на улицама Лавова. Тенк је из састава 67. тенковског пука, 34. оклопне дивизије 8. механизованог корпуса Југозападног фронта. Тенк је напуштен са оштећеним квачилом, без наоружања и муниције.

Када су започела борбена дејства у Совјетском Савезу, мали број тенкова Т-35 је послато у борбу. Већи део је остао у одбрани Москве. Сви тенкови који су послати на правце да заустављају немачке колоне – нису прошли добро. Били су преслабо оклопљени, а њихова маса и димензије чиниле су их лаким метама за немачке тенкове.

ТТ карактеристике
Маса 45 т
Дужина 9,72 м
Ширина 3,2 м
Висина 3,43 м
Посада 11
Наоружање 1 х 76,2 мм
2 х 45 мм
5 или 6 х 7,62 мм
Погон бензински мотор M-17M V-12 снаге 500 КС
Аутономија 150 км
Брзина 30 км/ч

Сличне странице:

  Нису пронађене сличне странице

Поделите:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *