Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Type 2 Ka-Mi

Type 2 Ka-Mi, Кубинка

Јапан је за потребе својих оружаних снага још тридесетих година пројектовао полугусеничар- амфибију. Овај модел се током тестирања показао као преслаб за савлађивање тешких и непроходних терена те се од тог пројекта одустало. Међутим, идеја о пројектовању амфибијског оклопног возила није напуштена, тако да је током тридесетих година тестирано неколико модела. Један од тестираних модела био је лаки тенк Type 95 Kyu-Go, коме су додати дрвени пловци, а погоњен је са два спољашња мотора. Иако су пловци омогућавали пловност, управљање је било врло тешко, тако да се одустало и од овог модела. Ни ово одустајање није значило да су Јапанци одустали од идеје да од лаког тенка направе амфибију. Уместо пловака, одлучили су да реконструишу труп тенка Type 95 и употребе челичне понтоне на предњем и задњем крају тенка и тиме му обезбеде пловност. Точкови, гусенице, вешање и мотор су задржани, али је сам труп постао већи. Велике оклопне плоче су искоришћене у изради трупа, који је на себи имао коморе које су му обезбеђивале пловност, а у реконструисану куполу су уграђени противтенковски топ калибра 37 мм и спрегнути митраљез калибра 7,7 мм. Од остале опреме, тенк је располагао каљужном пумпом и системом одвода продрле воде. Управљање тенком у кретању по води вршено је путем кормила, монтираног на задњем понтону. Након изласка на суво, тенк је одбацивао понтоне и настављао даље.

Овако конструисан тенк амфибија добија ознаку Type 2 KaMi и током 1942. улази у серијску производњу. У поређењу са класичним тенковима, Type 2 KaMi је имао неколико иновација, међу којима и систем унутрашњих веза и радио уређај, повећани број чланова посаде – пошто је већи труп омогућио да тенк има чак пет чланова посаде (додат механичар).

За време у коме је настао, Type 2 KaMi је био успешан тенк амфибија и јапанска морнарица га је употребила свега неколико пута. Прошао је као и остали модели јапанских тенкова, употребљаван за подршку пешадијских јединица. Ове амфибије су 1944. коришћене у одбрани острва, што и није било баш у складу са њиховом наменом. Други проблем се односио на релативно мали број произведених тенкова; јапанска индустрија није никада успела да произведе довољан број тенкова.

 

ТТ карактеристике
Маса 12,3 т (9,5 т без комора)
Дужина 7,42 м
Ширина 2,79 м
Висина 2,34 м
Оклопна заштита 6-13 мм
Наоружање 1 х 37 мм
2 х 7,7 мм
Посада 5 чланова
Погон дизел мотор снаге 115 КС
Аутономија 200 км
Брзина 37 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *