Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

USS Enterprise (CV-6), носач авиона

Најистакнутији носач авиона рата на Пацифику, носач авиона Ентерпрајз, одиграо је велику улогу у победи америчке морнарице.

Носач авиона Ентерпрајз (USS Enterprise CV-6) био је други носач авиона класе Јорктаун. Ушао је у састав Пацифичке флоте 1938. Срећом је избегао јапански напад на Перл Харбур, заједно са још два носача авиона Пацифичке флоте. Када се вратио у Оаху, одмах је стављен у прву лнију, јер ратна флота више није постојала. Носач авиона Ентерпрајз је заслужан и за потапање прве јапанске подморнице у Другом светском рату, ознаке I-170.

Носач авиона Ентерпрајз је у нападу на Токијо априла 1942. пловио као подршка носачу Хорнет. Није имао укрцане бомбардере Б-25, већ су авиони са Ентерпрајза требали да буду употребљени за уништење прве линије јапанских бродова – пикета. Ни један од ова два носача није се вратио са задатка на време да узме учешће у бици у Коралном мору следећег месеца, али су се прикључили носачу авиона Јорктаун на врме за битку за Мидвеј. У тој бици су авиони Douglas SBD Dauntless потопили носаче авиона Кага и Акаги, а Даунтлеси из састава ваздухопловне групе са Јорктауна узлетели су са палубе Ентерпрајза и потопили јапански носач Хирју. Два дана касније обрушавајући бомбардери са Ентерпрајза, заједно са авионима са Хорнета, потапају јапанску тешку крстарицу Микума, а другу тешку крстарицу, Могами, тешко оштећују.

Ентерпрајз учествује и у подршци искрцавања на Гвадалканал, када његови ловачки авиони обарају 17 јапанских авиона. Током битке код источних Соломонових острва 24. августа, носач авиона Ентерпрајз бива погођен са три бомбе и враћа се у Перл Харбур на поправку, која ће трајати два месеца. У бици код острва Санта Круз 26. октобра Ентерпрајз поново задобија оштећења, али успева да одржи борбену способност. Месец дана касније, 13. новембра, јуришник са Ентерпрајза довршава оштећени јапански бојни брод Хиеи, а следећег дана уништава конвој јапанских снага од 11 бродова.

Након тога, Ентерпрајз одлази у САД на поправку, где остаје до средине 1943. Учествује у нападу на о. Трук фебруара 1944, као и бици у Филипинском мору. У борбеним дејствима учествује и током 1945, када преживљава напад два авиона – камиказе. Трећи напад камиказа 14. маја коначно ставља тачку на каријеру носача Ентерпрајз, када одлази у САД на поправку. Продат је у старо гвожђе 1958. године, када име препушта првом америчкм носачу авиона на нуклеарни погон.

ТТ карактеристике
Депласман 19 800 т стандардни, 25 500 т пуни
Дужина преко свега 246,74 м
Ширина 34,75 м
Газ 8,84 м
Погонска група парне турбине снаге 120 000 КС
Брзина пловљења 33 чв
Посада 2 919 чланова
Наоружање (1942.) 8 х 127 мм, 16 х 27,94 мм и 16 х 12,7 мм
Оклопна заштита појас 102 мм; главна палуба 76 мм; доња палуба 25-76 мм
Авио компонента (1942.) 27 ловаца, 37 обрушавајућих и 15 торпедних бомбардера
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *