Бојни крсташ USS Guam (CB-2)

USS Guam је други од шест планираних, уједно и последњи бојни крсташ америчке ратне морнарице класе Alaska, коришћен у завршној фази Другог светског рата. Како је у флотну листу уведен 1944. године, имао је и више него скромно учешће у рату.

USS Guam (CB-2) фотографисан 1944. године

Одобрење за градњу брода дато је кроз Акт о изградњи флоте од 19. јула 1940, а наручен је 9. септембра. Кобилица брода је положена 2. фебруара 1942. у њујоршком бродоградилишту у Њу Џерсију. Поринут је 21. новембра 1943, након чега одлази на опремање, које ће потрајати до септембра 1944. године. У састав америчке флоте улази 17. септембра 1944, под командом капетана бојног брода Лејланда Ловета (Leland Lovette).

Брод је био дуг 246,43 метара, широк 27,76 метара, док је газ износио 9,70 метара. Пројектовани депласман бода износио је 30 257 тона, док је пуни депласман достизао вредност од 34 803 тона. Брод је погоњен са четири парне турбине General Electric, који су се напајали паром из осам котлова на нафту. Свака парна турбина је покретала један осовински вод. Са снагом погона од 150 000 КС брод је достизао максималну брзину пловљења од 33 чворова. Пловећи брзином од 15 чворова, брод је могао да постигне аутономију пловљења од 12 000 наутичких миља.

Бојни крсташ USS Guam био је наоружан са девет топова калибра 305 мм, распоређених у три троцевне куполе, од којих се се две налазиле на прамцу и једна на крменом делу надграђа. Секундарна артиљерија се састојала од дванаест топова калибра 130 мм, распоређених у шест двоцевних купола. Две куполе су се налазиле у уздужници брода, по једна на прамцу и крми, са могућношћу гађања преко купола главне артиљерије. Остале четири куполе су биле уграђене на угловима надграђа. Лака противавионска артиљерија састојала се од 14 четвороцевних топова Bofors калибра 40 мм и 34 једноцевних топова Oerlikon калибра 20 мм. Топовима главне бродске артиљерије управљало се путем директора Mk 34, док су два директора Mk 37 служила за управљање ватром секундарне артиљерије; за управљање ватром топова 40 мм био је уграђен директор Mk 57. На средини брода су се налазила два катапулта за хидроавионе; брод је располагао са укупно четири хидроавиона, који су били смештени у два хангара.

Када је реч о оклопној заштити, оклопна палуба је била дебела 102 мм, главни оклопни појас 229 мм, док су куполе главне артиљерије биле заштићене челиком дебљине 325 мм.

Након што је завршено испитивање брода, а посада обучена за борбу и пловљење, USS Guam пролази Панамски канал и прикључује се америчкој Пацифичкој флоти у Перл Харбуру. Већ наредног месеца, тачније 3. марта, плови ка острву Улихи, где се налазио други бојни крсташ USS Alaska. Убрзо са остатком пловног састава TF58 чини главну ударну снагу америчке флоте, намењене за наношење удара по јапанским острвима Кјушу и Шикоку. Након што су стигли у јапанске територијалне воде, у јутро 18. марта бивају нападнути од стране јапанских бомбардера и камиказа. У овом нападу носач авиона USS Franklin бива тешко оштећен, те USS Guam добија задатак да га отпрати до луке.

Напад из ваздуха на USS Guam.

По повратку у састав TF58, бојни крсташ USS Guam бива распоређен у 16. дивизион крстарица и плови ка Окинави. У ноћи 27/28. марта, USS Guam и остатак бродова из састава 16. дивизиона крстарица бомбардује аеродром на острву Минамидаито. После бомбардовања, USS Guam се враћа задатку заштите носача авиона и обавља га до 11. маја, када плови за Улихи ради поправки и попуне муницијом и залихама. Након извршене поправке, USS Guam бива додељен саставу TF38.4 Холсијеве Треће флоте; наставља да пружа противваздушну заштиту носача авиона, док са њих полећу авиони у напад на Кјушу. Бојни крсташи USS Guam и USS Alaska се 9. јуна ангажују у бомбардовању острва Оки Даито, јужно од Окинаве, након чега плове за залив Лејте, где стижу 13. јуна. Већ наредног месеца, USS Guam плови за Окинаву, где постаје командни брод састава крстарица. Средином јула састав бива упућен у Источно кинеско и Жуто море, са задатком уништавања бродова јапанске флоте, али са не баш великим успехом; USS Guam се након овог задатка 23. јула враћа у састав флоте. Са бродовима из флоте (три бојна брода и три ескортна носача авиона), USS Guam бива ангажован у рејону Шангаја, али поново са ограниченим успехом, након чега се 7. августа враћа за Окинаву.

Убрзо по повратку на Окинаву, USS Guam бива упућен са још неколико бодова (North China Force) у обилазак кинеских лука, када ради показивања америчке заставе упловљава у Цингтао, Порт Артур и Далиан.

Бојни крсташ USS Guam је избрисан из флотне листе 1. јуна 1960. године. У старо гвожђе је продат 24. маја 1961, за 423 076 америчких долара, да би 10. јула 1960. била изрезана у старо гвожђе. Све у свему, 29 месеци активне службе, током којих је извршавала задатке ватрене подршке јединицама морнаричке пешадије и пратње носача авиона.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *