Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Zara, класа тешких крстарица

Многи војни аналитичари сматрају да је једна од најбољих конструкција крстарица у Другом светском рату управо италијанска тешка крстарица класе Zara, конструисана и изграђена тридесетих година. Ову класу бродова сматрају и најсрећнијом класом бродова Другог светског рата. Укупно је изграђено 4 бродова ове класе: Zara, Fiume, Pola и Gorizia. Сва четири брода су узела активно учешће током рата.

У суштини Zara класа представља усавршену класу Trento. Код класе Trento је жртвован оклоп у циљу добијања веће брзине брода која је омогућавала извођење акција дуж дуге италијанске обале, иако су биле у немогућности да се супротставе новијим класама бродова у артиљеријском боју.

Оклоп тешких крстарица класе Zara био је довољно јак да издржи артиљеријску ватру из топова једнаких сопственим топовима (могле су да се супротставе такође тешким крстарицама). Тако су могле да се супротставе бродовима изграђеним под одредбама Вашингтонског споразума који је дозвољавао оклоп дебљине до 76 мм. Овакав оклоп био је добар само против оружја разарача и лаких крстарица, док је био потпуно неефикасан против зрна масе 120 кг испаљених из топова калибра 203 мм који су пробијали оклопе дебљине и до 150 мм на средњим даљинама.

Све до појаве крстарица класе Salem, крстарице класе Zara су представљале најоклопљеније бродове своје класе. Ово је било могуће једино игнорисањем одредби ограничења већ донесеног Вашингтонског споразума.

Fiume

Радови на изградњи ове класе бродова започели су 1929. године, да би већ следеће године била поринута прва крстарица из класе, док је увођење у оперативну употребу извршено 1931. године. Преостали бродови из класе уведени су у оперативну употребу 1932. и 1933. године. Француска је на појаву ових бродова одговорила изградњом сопствених тешких крстарица, класе Algerie, које нису могле бити такмац италијанским тешким крстарицама.

Тешке крстарице класе Зара су се налазиле у саставу новоформираног 1. дивизиона јачине три крстарице, док је преостали, четврти брод исте класе држан у резерви. Током прве фазе рата, 1. дивизион је представљао велики проблем британској флоти, која није имала адекватне бродове да им се супротстави.

Како било, последња акција ових бродова била је у бици код Матапана. Након поготка крстарице Pola авио торпедом (када је изгубила погон), преостале две крстарице (крстарица Gorizia била је у резерви), заузеле су поставиште за заштиту погођене крстарице. Три британска бојна брода и пратеће пловне јединице приближиле су им се током ноћи – недостатак радара на италијанским бродовима учинио је да италијански бродови буду несвесни њиховог присуства на мору – и убрзо потопили све три крстарице и два разарача у једностраној артиљеријској ватри. Италијанска морнарица није била спремна за борбу ноћу тако да су топови били у основном положају у тренутку отварања ватре са британских бродова.

Преостала тешка крстарица која се налазила у резерви, тешка крстарица Gorizia, преживела је све до италијанске капитулације 1943. године када је преузима немачка морнарица. Исте године, бродски оклоп Gorizie добио је прилику да прикаже своју ефикасност када је погођен са три бомбе америчких бомбардера. Оклопљена палуба је издржала сва три поготка, а брод је наставио да дејствује против бомбардера који су летели на великим висинама.

Gorizia

Gorizia је потопљена у луци 1944. године, дејством италијанских управљивих торпеда.

Очигледно је да је судбина ових бродова, једних од бродова који су били предмет дивљења у италијанској морнарици у периоду између два рата, тужна. Иронично, тешки оклоп је користио само да бродови брже потону. Нити једна од оклопних плоча није помогла против ватре топова бојних бродова калибра 381 мм, нити од саботаже са подводним експлозивним пуњењима.

ТТ карактеристике
Депласман
Zara 11 870 т стандардни, 14 530 т пуни
Fiume 11 508 т стандардни, 14 168 т пуни
Gorizia 11 900 т стандардни, 14 560 т пуни
Pola 11 730 т стандардни, 14 360 т пуни
Дужина 182,8 м
Ширина 20,6 м
Газ 7,2 м
Погонска група 8 котлова Thornycroft, 2 турбине Parsons снаге 95,000 КС
Брзина пловљења 33 чворова (Gorizia и Zara)
32 чворова (Fiume и Pola)
Даљина пловљења 4500 наутичких миља брзином од 16 чв
2950 наутичких миља (5,500 км) брзином од 25 чв
1700 наутичких миља (3,100 км) брзином од 31 чв
Посада 830 чланова
Наоружање 8 × 203 мм
6 x 100 мм
4 x 40 мм
8 x 12,7 мм
Оклопна заштита појас 100 до 150 мм
палуба 70 мм
куполе 120 до 140 мм
барбете 140 до 150 мм
Авио компонента 2 извиђачка авиона
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *