Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

ЗиС-30, “тенк” из нужде

Совјетски губици у првим недељама операције Барбароса били су стравични. Црвена армија је изгубила велики број оклопних средстава. Као резултат тога, Совјети су прибегли очајничким мерама: три фабрике добијају задатак да оруђа која производе уграде на неку од доступних платформи и тако добију неку врсту тенка. Завод бр. 4 из Свердловска израђивао је самоходни ПА топ калибра 37 мм, завод бр. 8 противавионски и противоклопни топ калибра 85 мм, док је фабрика бр. 92 производила противоклопни топ калибра 57 мм.  Идеја је за конструкторе из ових фабрика била врло једноставна: узели су расположива возила – платформе, погодне за даљу надградњу и од њих израдили импровизоване тенкове уградњом оруђа и одговарајуће куполе око оруђа. Рок за завршетак ових возила био је 15. јул 1941.

ЗиС-2 калибра 57 мм
ЗиС-2 калибра 57 мм

Рок је био врло амбициозан. Завод бр. 92 се показао као најбољи, али је закаснио. Они су имали специјални тим конструктора, предвођен Муравјовим, који је надгледао и саме радове на изради прототипа. Два прототипа су завршена крајем јула: ЗиС-30 и ЗиС-31. Први је био  противоклопни топ ЗиС-2 калибра 57 мм, уграђен на артиљеријски трактор Комсомолец, док је друго возило био исто тај топ, али овог пута уграђен на камион ГАЗ-ААА.

Упоредни тестови, који су рађени у јулу и августу, показали су да је верзија на камиону била стабилнија и прецизнија од верзије на платформи трактора. Међутим, трактор је имао бољу покретљивост, нарочито ван путева. Као резултат, „тракторска“ верзија је изабрана за серијску производњу.

Т-20 Комсомолец
Артиљеријски трактор Т-20 Комсомолец

Почетак серијске производње био је предвиђен за 1. септембар 1941, али се фабрика суочила са огромним проблемом. Наиме, московски Завод бр. 37, једини произвођач артиљеријских трактора Комсомолец, прешао је у августу на производњу тенкова, тако да производња серијских ЗиС-30 у Заводу бр. 92 није могла да отпочне без добављача артиљеријских трактора. Стога, фабрика је једино могла да прихвати тракторе који су долазили са бојишта. Због овог кашњења, серијска производња је започела три недеље након планираног рока – 21. септембра 1941.

Фабрика је до прекида серијске производње произвела укупно 101 самоходно противоклопно оруђе ЗиС-30, а у борбу су послата и оба прототипа. Да би се уравнотежио топ на несигурној шасији, уграђен је опружни механизам, а на самом оруђу су уграђени и нишани за непосредно гађање. Топ је могао да оствари брзину гађања од 25 пројектила у минути (теоретски), али укључујући нишањење, практична брзина гађања није могла бити већа од 15 пројектила у минути. Са артиљеријског трактора Комсомолец задржан је митраљез Дегтјаров, уграђен десно од возача, који је служио за дејство по непријатељској пешадији.

ЗиС-30 зими

Посада возила бројала је четири члана. Од њих четворице, двојица су били посада самог возила, док су друга двојица били послуга оруђа.

Након октобра, недостатак тракторских шасија значио је да фабрика поново мора да импровизује. Разматрана је уградња противоклопног топа на шасију полугусеничара ЗиС-22. Новембра 1941. је тестиран један прототип овог возила, назван ВМС-41; резултати тестирања били су добри. Међутим, постојали су проблеми у изради топова ЗиС-2 калибра 57 мм, који су се огледали у сложености самог процеса производње и високој укупној цени коштања. У складу са ситуацијом, донет је закључак да се одустаје од пројекта, пошто се не може произвести довољан број возила ВМС-41.

ВМС-41
Прототип ВМС-41

Прва серија ЗиС-30 предата је на употребу Црвеној армији крајем септембра 1941. Послати су на фронт у саставу оклопних бригада на западном и јужном фронту. У њиховим првим биткама, ови назови тенкови су се добро показали.

Упркос почетном ентузијазму, Главна артиљеријска управа је 15. априла 1942. била приморана да призна да је ЗиС-30 „нестабилан, шасија преоптерећена, посебно у задњем делу, борбени комплет је мали, возач има слабу оклопну заштиту, а дејствује се без претходне припреме, најчешће зато што нема времена за припрему.“

До лета 1942, скоро сви ЗиС-30 су уништени. Неки су изгубљени у борбама, а неки су се просто тако покварили да им није било поправке.

 

 

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *