Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки тенк Fiat L 6/40

0
(0)

Током тридесетих година, Фиат Ансалдо је за потребе извоза произвео тенк базиран на шасији танкете Л3, а која је сама развијена из танкете British Garden Lloyd Mark VI. Први прототип је био наоружан са два митраљеза у куполи и топом калибра 37 мм уграђеним у спонсону. Уследио је модел наоружан топом калибра 37 мм у куполи и спрегнутим митраљезом, и другом верзијом са два митраљеза калибра 8 мм у куполи.

Извозна верзија, означена са Carro Armato L 6/40, произвођена је од 1939. и била је наоружана топом Breda Model 35 калибра 20 мм и спрегнутим митраљезом Breda Model 38 калибра 8 мм. Борбени комплет су сачињавала 296 пројектила калибра 20 мм и 1560 метака за митраљез. У време увођења у наоружање, L 6/40 био је еквивалент немачком PzKpfw II и употребљаван је у извиђачким јединицама и коњичким дивизионима. Укупно је произведено 283 примерака овог типа. Поред Италије, овај тенк се нашао и на афричком и на руском фронту. L 6/40 је остао у служби послератне милиције у Италији, да би коначно био повучен из наоружања почетком педесетих година.

Тело тенка било је у потпуности израђено техником закивања. Дебљина плоча је варирала од 6 до 30 мм. Возач се налазио напред десно, купола је била у центру а мотор у задњем делу тела тенка. Купола се покретала ручно, а топ је имао елевацију од -12° до +20°. Командир тенка је обављао две дужности: нишанџије и пуниоца. У тенк је улазио кроз отвор на крову куполе или кроз врата на десној страни тела тенка.

Тенк L6/40 је израђиван и у верзији наоружаној пламенобацачем, где је топ калибра 20 мм био замењен пламенобацачем, спојеним са резервоаром капацитета 200 литара. Верзија командног тенка разликовала се по радио уређајима и куполом са отвореним кровом. Неки од тенкова су са трака изашли као самоходни противтенковски топови модела Semovente L40 47/32. У принципу, то су били тенкови којима је уклоњена купола, а лево од возача уграђен противтенковски топ калибра 47 мм. Топ је имао елевацију од -12° до +20°, а борбени комплет је бројао 70 пројектила.

ТТ карактеристике
Маса 6,8 т
Дужина 3,78 м
Ширина 1,92 м
Висина 2,03 м
Посада 2
Наоружање топ Бреда 35 калибра 20 мм
митраљез Бреда 38 калибра 8 мм
Погон SPA 180, 70 КС
Аутономија 200 км
Брзина 42 км/ч

 

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *