Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Тешки тенк ИС (ЈС)-2

4.7
(3)

Црвена Армија је 1943. преузела иницијативу на бојишту од Немаца и кренула у низ напредовања која су је 1945. довела до Берлина. Током тог времена, Совјети су настојали да одрже надмоћ у конструисању тенкова. Може се рећи и да су успели у томе. Што се тиче тешких тенкова, почело се са тенком КВ-1, где су даљи радови на унапређењу склопова трансмисије, редизајнирања тела тенка и вешања, еволуирали у нижи и лакши тенк. Нова конструкција тенка је добила назив ИС-1 (ИС од Иосиф Сталин).

Тешки тенк ИС-1, претеча тенка ИС-2

ИС-1 је задржао топ калибра 85 мм, какав је био уграђиван у КВ-85, и он се налазио у наоружању првих верзија тенка познатих под ознаком ИС-85. Ипак, конструктори су сматрали да би нова конструкција тенка могла да поднесе и уградњу топа већег калибра. Извршили су испитивања са новим топом калибра 100 мм (ИС-100) и дугим топом калибра 122 мм. Топ калибра 122 мм био је моћан скоро као и топ калибра 100 мм. Оно што је превагнуло у корист топа калибра 122 мм била је чињеница да је топ у том калибру већ био произвођен и постојала је извесна количина ових топова у магацинима, док је топове калибра 100 мм тек требало произвести. Тако је тенк ИС-2 наоружан топом 122 мм. Добија и званичну ознаку ИС-2. Први примерци се на бојишту појављују 1944. У производњи остају до краја рата.

То је било масивно возило, а још већим га је чинила дуга топовска цев. Купола и тело тенка су били и више него довољно оклопљени (максимална дебљина оклопа износила је 132 мм). Посаде су ипак на прво место стављале ватрену моћ топа 122 мм. Топ је имао малу брзину паљбе и користио је дводелну муницију, која је још више успоравала гађање. Димензије муниције су биле такве да је борбени комплет износио свега 28 пројектила. Секундарно наоружање су чинили митраљези: по један у калибру 7,62 мм и 12,7 мм.  Код каснијих верзија тенка је уведен модификовани систем управљања ватром и другачији затварач топа, а у жељи да се повећа брзина гађања.

Иако је већ важио за добра тенк, конструктори су сматрали да има места за побољшање тенка. Резултат је био тенк ИС-3 који је задржао топ калибра 122 мм али је имао драстично другачију, округлу куполи и нови, коси облик предњег дела тела тенка. Пре завршетка рата је произведено свега пар тенкова овог модела. Ипак, након рата, овај тенк је забринуо војнике са Запада…

ТТ карактеристике ИС-2
Маса 46 тона
Дужина 9,9 м
Ширина 3,09 м
Висина 2,73 м
Посада 4
Наоружање 1 х 122 мм
1 х 7,62 мм
1 х 12,7 мм
Погон дизел мотор снаге 600 КС
Аутономија 240 км
Брзина 37 км/ч

Заробљени тешки тенк ИС-2

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *