Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Полугусеничар Sd.Kfz.6

0
(0)
SdKfz 6 mittlerer Zugkraftwagen 5t

Бројеви у ознакама специјалних возила (Sonderkraftfahrzeug)који су додељивани артиљеријским полугусеничарима током тридесетих година нису следили логику, тако да је „SdKfz 6 mittlerer Zugkraftwagen 5t„ био средњи трактор. Развој овог возила је започет током 1934. од стране компаније Bussing-NAG. Ово возило је имало двоструку намену: артиљеријски трактор у батеријама хаубица 105 мм leFH 18, и за вучу тешких инжињеријских машина на приколицама,  у инжињеријским јединицама. У обе варијанте употребе возило је могло да укрца и превезе 11 и више војника. Производња возила се одвијала у погонима компанија Bussing-NAG и Daimler-Benz; произведено је укупно 737 примерака. Главни разлог томе лежао је у томе што је SdKfz 6 било привремени модел возила који је био прелак за вучу тежиш инжињеријских машина, а хаубице су могле бити вучене и лакшим моделима возила. Други разлог је лежао у високој цени коштања производње овог типа возила, тако да је 1941. донета одлука да се ово возило постепено повуче из производње и замени јефтинијим моделом  sWS (Schwerer Wehrmachtschlepper). Серијска производња је прекинута тек крајем 1942, а сама возила су коришћена све до краја рата, некада за вучу артиљеријских оруђа – далеко тежих него што је возило било намењено.

SdKfz 6 у саставу артиљеријске јединице
SdKfz 6 у саставу инжињеријске јединице

За потребе производње овог возила израђена су два мотора, од којих је први имао 90 КС, а други десет коњских снага више. Интересантно је да је возило током експлоатације незнатно модификовано. Највећи део њих је произведен у верзији артиљеријског трактора, са простором са седиштима за чланове послуге оруђа који се могао прекрити платненим кровом, али су произвођене и три наоружане верзије возила.

Прва, ознаке 7.5-cm Slf L/40.8, наоружано топом калибра 75 мм, намењено за наоружавање коњичких јединица. Произведена су свега три прототипа, на којима је и стао развој. Ипак, један од њих је заробљен током борбених дејстава у северној Африци.

Друга верзија, позната под именом „Diana“, носила је званичну ознаку 7.62-cm Pak 36(r) auf Panzerjäger SlfZugkraftwagen 5t и представљала је покушај наоружавања возила заробљеним совјетским топом калибра 76,2 мм који је био уграђен у високо оклопљено надграђе возила које се налазило на задњем делу возила. Надграђе је било отворено и високо, пошто је оруђе постављено на возило са све лафетом и точковима. Произведено је свега девет возила ове верзије и поново је једно заробљено од стране Савезника у северној Африци.

7.62-cm Pak 36(r) auf Panzerjäger SlfZugkraftwagen 5t

Трећа верзија је носила ознаку 37 mm FlaK36 auf Fahrgestell Zugkraftwagen 5t и била је наоружана противавионским топом Flak 36 калибра 37 мм, који се налазио на отвореној платформи иза возача. Први примерак је произведен 1937. и највећи део њих је отишао у састав немачког ратног ваздухопловства. Послуга је бројала седам чланова.

37 mm FlaK36 auf Fahrgestell Zugkraftwagen 5t
ТТ карактеристике Sd.Kfz. 6
Маса 9 т
Дужина 6,325 м
Ширина 2,2 м
Висина 2,48 м
Погон Maybach N 54 115 КС
Аутономија 316 км (на путевима)
158 км (ван путева)
Брзина кретања 50 км/ч

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *