Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

SdKfz 9 schwerer Zugkraftwagen 18t

0
(0)

Немци су 1936. године издали захтев за тешко возило за вучу тешких артиљеријских оруђа и извлачење оштећене технике, које би се нашло у саставу оклопних дивизија. Уговор за развој жељеног возила потписан је са компанијом Famo Fahrzeugwerke und MotorwerkeAG, која ће касније бити и једини произвођач овог возила. Први примерак возила се појавио већ 1936. године, ознаке FM gr 1, а касније ће се појавити још два модела FM gr 2 и FM gr 3, који су се одликовали снажнијим моторима.

Верзија артиљеријског трактора је била основна верзија возила SdKfz 9 и коришћена је како за вучу тешких артиљеријских оруђа, тако и за вучу тешке инжињеријске опреме. Међу тешким артиљеријским оруђима налазили су се опсадни топ К3 калибра 240 мм, Крупов топ К38 калибра 210 мм и различите Шкодине тешке хаубице и топови. Део возила је користило немачко ратно ваздухопловство за вучу тешких противавионских топова Flak 40 калибра 128 мм.

8.8 cm FlaK 37 (Sf) auf Fgst Zgkw 18t SdKfz 9 (FlaK FAMO)

Једина наоружана верзија SdKfz 9, која се појавила 1943. године, била је наоружана противавионским топом Flak 37 калибра 88 мм. Кабина возила је била оклопљена, а странице каросерије су се могле спустити, чиме се добијала радна платформа око оруђа. Иза оруђа је смештан борбени комплет који је бројао 40 пројектила.

Возило за извлачење је израђено у две верзије, SdKfz 9/1 и SdKfz 9/2. SdKfz 9/1 је имала кран носивости 6 000 кг, али је због малог капацитета дизалице за дизање тежиш тенкова на SdKfz 9/2 уграђиван кран носивости 10 000 кг. Верзија SdKfz 9/2 је имала и потпорне ноге, као и додатну пречку која је коришћена приликом дизања тешких терета. Ова возила су се могла изборити са тенковима величине до PzKpfw IV, али су за теже тенкове, типа Panther и Tiger били немоћни.

Sdkfz 9/1 вуче Sdkfz 250

Пошто је у тренутку увођења тешких тенкова у наоружање SdKfz 9 био једино возило за извлачење, Немци су нашли решење тако што су користили ова возила за извлачење у групама од по два до три возила. Касније је изнађено право решење, тј. пројектован је Bergepanther.

Серијска производња SdKfz 9 је прекинута 1944, након 2500 произведених примерака. То су била масивна возила, која су по изгледу сигурно била импресивна – ипак, треба приметити да је цена једног возила износила 60 000 рајхсмарака, док је тенк Panther коштао 117 100 рајхсмарака.

ТТ карактеристике
Маса 18 000 кг
Дужина 8,25 м
Ширина 1,60 м
Висина 2,76 м
Посада 9
Клиренс`
Погон бензински мотор снаге 250 КС
Аутономија
Брзина 50 км/ч
Sdkfz 9 вуче Panzer III, СССР 1941
Sd.Kfz.9 са приколицом

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *