Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Consolidated PBY Catalina

4
(1)
Каталина канадског ваздухопловства

Од увођења  у оперативну употребу у морнаричко ваздухопловство САД-а 1936. године, кроз интернационалну употребу седамдесетих година, до скорашњег изласка из употребе, Consolidated PBY Catalina је одслужио славну каријеру као један од најснажнијих и многостраних авиона у историји ваздухопловства. Конструисан је као одговор на захтев морнарице да замени авионе Consolidated P2Y и Martin P3M новим авионом који ће извршавати задатке патролирања и бомбардовања, али са повећаним долетом и носивошћу.

Kаталина је настала у конструкторском бироу под руководством авио инжињера Ајзака Маклина Ландона. Нови дизајн је увео употребу унутрашњег ојачања у крилима, захваљујући којима је престала потреба за подупираче крила и њихово ожичење. Значајно побољшање у односу на своје претходнике се огледало у повећаном долету од 2545 миља и максималној узлетној маси од 16000 кг. За овај авион су се у великој мери заинтересовале и Британија, Канада, Аустралија, Француска и Холандија.

Током година, направљен је велики број модификација.  Амфибија, означена са PBY-5A, је развијена 1939. године, додавањем увлачивог стајног трапа типа трицикл. PBY-6A је имао хидродинамичка побољшања развијена у Naval Aircraft Factory (Fabrika mornaričkih aviona). Совјети су лиценцно производили Каталину за своју морнарицу под ознаком ГСТ коју је покретао мотор Микулин М-62. Boeing Aircraft of Canada је производио PB2B-1 и PB2B-2 („Canso“), док је дериват PBY-5A произвођен у канадском Викерсу. У служби у САД, авион је имао ознаке OA-10A (PBY-5A) и OA-10B (PBY-6A). РАФ је у свом саставу имао Каталине под ознакама Catalina MkI/II/III/IV.

Укупно је произведено око 4000 примерака овог авиона у периоду 1936. до 1945. године. Због своје популарности широм света тешко да има и једне поморске битке у којима Каталина није дала свој допринос. Каталина је имала својих слабости: била је спора; са својом максималном брзином од 179 км/ч, без оклопа за посаду и без самозатварајућих танкова за гориво, била је веома рањива од стране ПВО. Како било, ове слабости заједно са развојем радара и јапанским ослањањем на ноћне транспорте, довеле су до формирања ескадрила „Црне мачке“. Посаде ове ескадриле су изводиле ноћне летове у црно офарбаним авионима. Тактика је била спектакуларно успешна и озбиљно је угрозила проток залиха и људства ка јапанским острвским базама. Каталина се такође успешно показала и у операцијама трагања и спашавања. Мали одреди (3 авиона) рутински су кружили или били у приправности близу зона борби. Један одред који је базирао на Соломоновим острвима, спасио је 161 пилота између 1. јануара и 15. августа 1943. године, да би се резултати побољшали побољшањем опреме и тактике употребе. Након рата, Каталине су остале у служби трагања и спашавања у многим земљама Централне и Јужне Америке. Ова служба се у Данској задржала све до седамдесетих година.

ТТ карактеристике
Посада 8 чланова
Дужина 19,46 м
Распон крила 31,70 м
Висина 6,15 м
Површина крила 130 м²
Маса празног авиона 9 485 кг
Максимална полетна маса 16 066 кг
Погон 2 радијална мотора Pratt & Whitney R-1830-92 Twin Wasp, снаге по 1200 КС
Максимална брзина 314 км/ч
Долет 4 030 км
Плафон лета 4 000 м
Брзина пењања 5,1 м/с
Наоружање 3× 7,62 мм
2× 12,7 мм
1 814 кг бомби или дубинских бомби

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *