Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Султан Ахмет-Кан

5
(3)

Ахмет-Кан Султан, совјетски ловачки ас и пробни пилот, Херој Совјетског Савеза.

Рођен је 25. октобра 1920. на Криму. Железничку индустријску школу је завршио 1938. и кратко време је запослен у железничком депоу, где ради на одржавању парних локомотива. Истовремено се учлањује и у локални аеро-клуб, где прави прве пилотске кораке. У редове Црвене армије ступа 1939. године а већ наредне године завршава пилотску школу.

Избијање Другог светског рата га затиче у Одеси, у саставу 4. ловачког пука. У почетку лети на двокрилцу И-16, да би касније прешао на британски Харикен.

Једну од првих ваздушних победа постигао је тараном, односно намерним обрушавањем на непријатељски авион. У ноћи 31. маја 1942, у близини Јарослава, Ахмет-Кан је пресрео бомбардер Ју-88 који се налазио на извиђачком задатку. Немачки пилот, врло вешт, кренуо је у напад на совјетски авион. Након застоја на топовима, Ахмет-Кан је донео одлуку да се обруши на немачки авион, када му откида део крила. Након тарана је искочио из авиона и безбедно се спустио, док су два члана немачке посаде заробљена.

Октобра 1942. Ахмет-Кан бива прекомандован у 9. ловачки пук, са којим се бори на стаљинградском небу. Убрзо постаје и командир 3. ескадриле 9. ловачког пука. Постаје познат 25. марта 1943, када је предводећи групу од осам ловачких авиона пресрео групу немачких бомбардера са ловачком пратњом, на путу ка Батајску и Ростову; обара први бомбардер, након чега настаје конфузија међу немачким авионима. Ловци суседних ескадрила су убрзо послати у помоћ Ахмет-Кановим ловцима, након чега долази до уништења немачке групе авиона; уништено је 26 немачких авиона, а циљеви немачког бомбардовања – железничка инфраструктура и прикупљене совјетске јединице и ратни материјал – спашени су.

Звање Хероја Совјетског Савеза добија када је предводећи групу од осам авиона P-39 Cobra, напао групу од 18 немачких Штука упућених у напад на совјетске јединице у напредовању. Током окршаја је оборено пет немачких авиона, без губитака на совјетској страни.

Једна од анегдота у вези са Ахмет-Каном говори о заробљавању немачког извиђачког авиона, кога је ватром принудио да слуша његове команде и слети на совјетски аеродром.

Крај рата је дочекао у чину мајора, са 30 самосталних и 19 дељених ваздушних победа, 603 мисија и 150 ваздушних борби. Летео је на И-16, Харикену, ЕрКобри, Јак-1, Ла-7.

По завршетку Другог светског рата постаје пробни пилот у Ваздухопловно-истраживачком институтут „Громов“. Погинуо је у авионској несрећи, 1. фебруара 1971, током тестирања Тупољева Ту-16. Сахрањен је у Москви.

За живота је одликован Орденом црвене звезде, Орденом Александра Невског, Орденом Патриотског рата I класе, четири пута Орденом црвене заставе, три пута Орденом Лењина и два пута је проглашен Херојем Совјетског Савеза.

Кукасти крст на портрету Ахмет-кана у Симферопољу, захвалност данашњице Хероју Совјетског Савеза (2012. година).

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *