Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Николaj Александрович Лунин

5
(1)

Николај Александрович Лунин (1907-1970), совјетски адмирал и Херој Совјетског Савеза.

Лунин је рођен у Одеси, у војничкој породици. Студирао је поморску академију у Ростову, након чега прву службу добија на танкеру Азнефт. У морнарицу ступа 1935, а три године касније бива ухапшен. Пуштен је на слободу након 13 месеци, када и прелази у подморничаре.

Лунин 1941. добија команду над подморницом Щ-421. Овом подморницом извршава неколико успешних патрола, потапајући немачки транспортни брод. Последњег дана фебруара 1942. Лунин постаје командант подморнице К-21. Овом подморницом је извршен неуспели напад на немачки бојни брод Tirpitz. Подморница је имала задатак праћења и напада немачких конвоја. 5. јула у 1622 подморница остварује акустични, а у 1700 и визуелни контакт са групом непријатељских бродова (бојни брод Tirpitz, тешких крстарице Admiral Scheer и Admiral Hipper и осам разарача). Лунин је одлучио да изврши напад и кренуо у маневар. У 1801 часова је из крмених цеви лансирао четири торпеда, након чега узима већу дубину роњења. Након одређеног времена, на К-21 су чули две велике експлозије и серију мањих. Лунин је био уверен да је погодио Тирпица, мада је било сумњи да је једно торпедо погодило Тирпиц, а друго разарач из пратње. Лунин је по повратку у базу известио о потапању једног разарача и оштећењу на Тирпицу. Са немачке стране није било никаквих извештаја, што се може узети и као разлог због чега није уследио напад немачких разарача на подморницу након њеног напада.

Током девете патроле са К-21, Лунин врши напад на норвешке рибарске бродове, при чему потапа једну, а оштећује три рибарице. Оваква акција није била одобрена од стране команде, али Лунин није сносио никакве последице.

Свеукупно, током Другог светског рата, Лунин је известио о потапању 17 бродова, али је након рата  – на основу документације – потврђено потапање 4 брода: 2 транспортна, 1 брод база подморница и 1 рибарица.

1943. постаје командант бригаде подморница Северне флоте, а две године касније бива унапређен у чин контра адмирала.

Након рата, учествује у совјетским истраживањима Арктика и Антарктика. Пензионисан је 1962, а преминуо 1970. Сахрањен је на војничком гробљу у Санкт Петербургу.

Колико је добар чланак који сте прочитали?

Кликни на звезду да би послао оцену!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *