Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Абаев, Магометович, Александар

Александар Магометович Абаев (14. децембра 1923-13. маја 1982), подофицир совјетске Црвене армије и Херој Совјетског Савеза.

Абаев је рођен у селу Христијановскоје, у Планинској аутономној ССР, данас Дигора у данашњој Северној Осетији, у породици земљорадника. Након завршетка основне школе, Абаев се бави земљорадњом.

Августа 1942. Абаев бива регрутован у Црвену армију и послат у 6. гардијски стрељачки пук 2. гардијске стрељачке дивизије. Своје прво ватрено крштење има крајем октобра, када се одвијају борбе за села Лескен и Чикола. Са малом групом војника Абаев је одсечен од главнине своје јединице и то ће потрајати шест сати. У овој акцији је пријављено да је Абаев убио десет немачких војника и да је иако рањен у десну руку, наставио да се бори, бацајући ручне гранате. Након тога, теже је рањен и морао је да се евакуише. Крајем децембра, Абаев учествује у нападу дивизије којим је поново заузета Дигора. Почетком 1943. учествује у ослобађању мањих градова да би у лето исте године учествовао у бици за кубански мостобран.

За акције у северном Кавказу, Абаев је одликован Медаљом за храброст и Медаљом за одбрау Кавказа. Тада добија и чин подофицира и постаје командир одељења. Новембра 1943. учествује у борбама на Керчу; налази се међу првим борцима који су се искрцали из јуришних чамаца. Немачки митраљез је отежавао напредовање ка коти 63. Абаев је успео да уништи послугу митраљеза и тај исти митраљез употреби против немачких снага, чиме је допринео заузимању коте. Абаев је за два дана борбе убио 32 немачка војника, од чега девет у борбама за коту 173. Поред тога, успео је и да зароби четири немачка војника. Средином маја, тачније 16. маја 1944. Абаев постаје Херојем Совјетског Савеза, истовремено кад и носилац Ордена Лењина, а се за исказано јунаштво у борбама за Керч.

Током априла и маја 1944, Абаев учествује у Кримској офанзиви, након тога у јулу и августу у операцији Багратион. За своје заслуге у овим борбама Абаев бива одликован Орденом Црвене звезде. Неће га мимоићи ни Мемелска опеација октобра 1944, као ни Источнопруска офанзива а потом и сама битка за Берлин.

Абаев је демобилисан 1945. године. Две године касније је завршио техничку школи и до 1957. године је радио на железници. Годину дана касније се вратио у Дигору и запослио се на фарми. Касније ће се поново запослити на железници.

Преминуо је 13. маја 1982. године у Дигори, где је и сахрањен.

 

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *