Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Aichi B7A2 Ryusei (Grace)

Захтев за велики торпедни/обрушавајући бомбардер који би се употребљавали са нове, веће класе носача авиона, довели су до тога да Јапанска царска морнарица изда тактичко техничке захтеве за новим авионом који би заменио постојеће моделе авиона Nakajima B6N и Yokosuka D4Y. Према захтевима, Јапанци су тражили авион који може да понесе 500 кг бомби у унутрашњем спремишту или 800 кг торпедног наоружања на спољном носачу; велика брзина лета и акциони радијус су се подразумевали. Жељени авион је сходно захтевима морао имати снажан мотор, те је избор пао на још увек експериментални мотор Nakajima Homare 11 снаге око 1800 КС, а за који се сматрало да ће постати стандардни мотор авиона Јапанске царске морнарице.

Aichi је започео пројектовање авиона по основу издатих захтева и средином 1942. приказао свој први прототип. Овај авион, тада означаван као “B7A морнарички експериментални јуришник-бомбардер 16-Shi“, био је моноплан средњекрилац, са крилима у облику обрнутих галебових крила. Спољне секције крила су се за потребе смештаја на носачима авиона, преклапале. Труп и репна секција авиона били су конвенционални, са затвореним кокпитом за двочлану посаду.

Захваљујући проблемима са трупом, али и мотором, серијска производња авиона је почела тек након две године од полетања првог прототипа. Приликом увођења у наоружање добија и звaничну ознаку Aichi B7A2 Ryusei (звезда падалица). Поред девет прототипова, произведено је свега осамдесет примерака пре него је фабрика уништена у катастрофалном земљотресу маја 1945. године; додатних 25 комада је произведено у Арсеналу морнаричке авијације у Омури. У један од примерака је испитивања ради, уграђен радијални мотор Nakajima Homare 23 снаге 2000 КС, а разрађени су и планови за уградњу радијалних мотора Mitsubishi  Mk9A снаге 2200 КС.

У тренутку увођења овог типа авиона, коме су Американци дали кодну ознаку „Grace“; Јапанци више нису имали носаче авиона на које би их укрцали, те је авион коришћен са аеродрома на копну.

ТТ карактеристике
Дужина 11,49 м
Висина 4,075 м
Распон крила 14,40 м
Посада 2 члана
Површина крила 35,40 м2
Погон радијални мотор Nakajima NK9C Homare 12, снаге 1825 КС
Максимална брзина лета 565 км/ч
Плафон лета 11250 КС
Аутономија лета 3040 км
Маса празне летелице 3810 кг
Максимална полетна маса 5625 км
Наоружање 2 х 20 мм Type 99 у крилима
1 х 13 мм Тype 2 у задњем кокпиту
1 х торпедо (800 кг) или слична маса бомби

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *