Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Aichi D3A (Val)

Пројектован да замени авионе типа D1A, Aichi D3A је постао далеко познатији од свог претходника. По конструкцији био је моноплан, нискокрилац; прототип је имао елиптично крило слично оном на немачком Heinkel He-70. Репна секција била је конвенционалне конструкције, док је труп био округлог попречног пресека. Авион је био у потпуности израђен од метала. Стајни трап је био фиксиран, што је умањивало летне карактеристике авиона.

Иако је настао као замена за двокрилац D1A, прототип Aichi D3A je био погоњен истим мотором – Hikari I, снаге 730 КС. Тестирања су показала да је овај мотор недовољан за покретање авиона, те да има неефикасне кочнице за обрушавање. На другом прототипу су извршене модификације чиме су недостаци уочени на првом прототипу отклоњени; добио је већи распон крила, замењене су водеће ивице на спољним секцијама крила, ојачане кочнице за обрушавање и најбитније – уграђен је мотор Mitsubishi Kinsei 3 снаге 840 КС. Овако дорађен прототип однео је победу над конкурентима те је децембра 1939. изабран за новог обрушавајућег бомбардера Јапанске царске морнарице.

Серијски произвођени авиона су се од прототипа разликовали у распону крила и додатним дугим закрилцем којим је побољшана стабилност у лету; у серијске авионе је уграђен и снажнији мотор од 1070 КС, модел Mitsubishi Kinsei 44.

Авиони су испитивани током 1940. године на носачима авиона Akagi и Kaga, док је мали број авиона доживео своје прво ватрено крштење у Кини. Почевши од напада на Перл Харбур, где је ангажовано 129 авиона Aichi D3A1, овај тип авиона је коришћен у свим великим операцијама јапанских снага у првих десет месеци рата. Своју прву победу над британским снагама авиони Aichi D3A1 односе априла 1942, када у једном дану потапају две тешке крстарице (HMS Cornwall и HMS Dorsetshire), разарач HMS Tenedos и помоћну крстарицу HMS Hector.

Авион Aichi D3A држи рекорд у броју потопљених савезничких бродова, потопивши 14 ратних бродова.

Савезници су га назвали „Val“, a укупно је произведено 1495 примерака. У наоружању је остао до краја рата на Пацифику, служећи коначно и за самоубилачке нападе.

ТТ карактеристике (D3A1)
Тип обрушавајући бомбардер
Порекло Јапан
Дужина 10,2 м
Висина 3,85 м
Распон крила 14,36 м
Посада 2 члана
Површина крила 34,90 м2
Погон радијални мотор Mitsubishi Kinsei 44, снаге 1070 КС
Максимална брзина лета 385 км/ч
Плафон лета 9300 м
Долет 1470 км
Маса празне летелице 2408 кг
Максимална полетна маса 3650 кг
Наоружање 2 х 7,7 мм
1 х 7,7 мм
370 кг бомби

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *