Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Airspeed Horsa

Horsa је најбројнија и најкоришћенија британска једрилица у Другом светском рату. Коришћена је на Сицилији и у Нормандији, а у једном тренутку је целу ваздушнодесантну дивизију пребацила преко Рајне.

Упадљив успех немачких једрилица и падобранских јединица 1940, уплашио је британске власи, те су ове стога издале спецификацију за стваање сличних летелица. Компанија Airspeed је септембра 1941. на захтев одговорила прототипом ознаке AS.51 Horsa (именован по древном саксонском краљу). Прототип је био моноплан, висококрилац и стајним трапом типа трицикл, пројектован за транспорт 25 војника. Конструкција једрилице је била израђена у потпуности од дрвета, са оплатом од платна. Једрилица је вучена двомоторним бомбардером, за који се хватала помоћу конопа, везаног за нос и носну ногу. Након што би се једрилица винула у ваздух, стајни трап би се одбацивао – једрилица би слетала на великој увлачивој клизаљки. У ваздуху се добро понашала, чак и када би била натоварена људством и залихама; била је способна да слети на релативно малој површини.

Horsa је у серијску производњу ушла 1941. и у почетку је употребљавана за тајне операције у Норвешкој. До прве праве борбене употребе ове једрилице долази јула 1943, када је 30 једрилица слетело на Сицилију.

Проблематичан утовар возила преко бочне рампе на првој верзији једрилице
Теретна верзија једрилице, препознатљива по дуплој носној стајној нози и шарнирној вези кабине са трупом

Упоредо са производњoм основне верзије једрилице, Британци су радили на развоју посебне верзије једрилице, ознаке AS.58, способне за транспорт терета, укључујући и возила. Ова верзија је по спољном изгледу била слична првој верзији једрилице, с том разликом да је теретна верзија имала двоструку носну ногу и кабину спојену са трупом преко шарнира, тако да се ова могла цела склонити у страну и тиме олакшати утовар, односно истовар терета. За потребе крцања, односно искрцавања терета, иста ствар се могла урадити и са репом једрилице. Оба модла једрилице су употребљена приликом искрцавања на Нормандију, 6. јуна 1944. Једрилице су транспортовале припаднике специјалних јединица које су имале задатак заузимања и држања мостова од важности за операцију. Марта 1945, 440 једрилица је транспортовало целу 6. ваздушнодесантну дивизију преко Рајне. Америчке оружане снаге су у свом наоружању имале неколико стотина једрилица овог типа. Укупно је произведено 3 655 примерака једрилица у обе верзије.

ТТ карактеристике (AS 51)
Посада 2
Дужина 20,43 м
Распон крила 26,83 м
Висина 5,95 м
Површина крила 102,6 м2
Маса празног авиона 3 804 кг
Капацитет 25 војника
Максимална брзина 242 км/ч у тегљу, 160 км/ч у једрењу
Кликните за приказ шеме већег формата.

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *