Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Arado Ar 96

Арадо Ar 96 представља најзначајнији школски авион за напредну обуку немачког ратног ваздухопловства, на коме су се обучавали готово сви немачки пилоти Другог светског рата. Произвођен је у знатно већем броју у односу на остале школске авионе тог времена.

Ar 96 је пројектовао Валтер Блуме 1938, као нови школски авион за напредну обуку. То је био авион чистих линија, моноплан нискокрилац, израђен у потпуности од метала. Инструктор летења и полазник обуке налазили су се у тандем седиштима, под стакленим поклопцем кокпита. Труп авиона је био овалног попречног пресека, са препознатљивим вертикалцем какав су имали сви Арадови авиони. Авион је погоњен линијским мотором Argus As 10C, снаге 240 КС, који је омогућавао добре летне карактеристике авиона. Елиса је била двокрака, фиксног корака. Увлачиви стајни трап се увлачио у крила, према спољним странама. Касније је, због тврдог слетања полазника обуке, овај стајни трап замењен ширим, који се увлачио ка унутра. Серијска производња Ar 96 је започела 1940, а у наредних пет година постаје најчешће виђен авион у ескадрилама за обуку.

Arado Ar-96B

Током 1940. се појављује прототип авиона Ar 96B, који се од ранијег модела разликовао по снажнијем мотору Argus AS 410A, као и по продуженом трупу, чиме је омогућено смештање веће количине погонског горива. Замењена је и елиса; уместо двокраке са фиксним кораком елисе, уграђена је трокрака, променљивог корака. Нови авион је добио и наоружање у виду једног митраљеза калибра 7,9 мм. Ова верзија је произвођена у великим серијама, а за саму производњу су биле задужене компаније  Arado, Ago и бивше чехословачке фабрике авиона Avia и Letov. До 1945. је произведено не мање од 11 546 примерака Ar 96.

Како се рат приближавао крају, авиони овог типа су коришћени и за нападе на циљеве на земљи, за шта су били наоружавани митраљезима и авио бомбама. Након рата, произвођен је у француском концерну SIPA. Сличан авион је до 1948. произвођен и у Чехословачкој.

     

ТТ карактеристике (Arado Ar 96B-2)
Посада 2
Дужина 9,1 м
Распон крила 11 м
Висина 2,6 м
Површина крила 17,1 м2
Маса празног авиона 1295 кг
Максимална полетна маса 1700 кг
Погон 1 х Argus As 410A-1, снаге 465 КС
Максимална брзина 330 км/ч
Долет 990 км
Плафон лета 7100 м
Брзина пењањa 5 м/с
Наоружање 1 х 7,92 мм MG17

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *