Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Archer, ловац тенкова

Иако су Британци заостајали за Немцима када је у питању уградња снажнијих топова у тенкове како је Други светски рат одмицао, може се рећи да су ти исти Британци направили велики искорак када су калибар противтенковских топова повећали са 57 мм на 76,2 мм. Ова одлука је утолико смелија јер је донета у време силаска топова калибра 57 м са производних линија. Нови топ калибра 76,2 мм, који ће касније бити познат и као „17-фунташ“, био би веома габаритно оруђе за уградњу на лафет, те је стога донета одлука да се та оруђа учине покретљивим. Топ је био идеалан за уградњу у тенк, али су тенкови који би могли бити наоружани овим топом, још увек били на цртаћим таблама. Британци су стога морали наћи неку алтернативу. Након проучавања већ произведених тенковских шасија, одлучили су се за шасију тенка Valentine. Oвај тенк је још увек био у серијској производњи, тако да је било лако одрадити модификацију шасије – додавање надграђа од искошених оклопних плоча, са отвореним кровом. Како би обезбедили да предњи крај возила не буде претежак и незграпан, одлучено је да се топ угради у куполу са ограниченим пољем дејства топа, окренут ка задњем делу шасије. Возило је у серијску производњу ушло крајем 1943. На основу прототипа, који је произведен марта 1943, наручено је 800 примерака.

Нови ловац тенкова је у јединицама примљен са стрепњом, пошто је топ окренут ка задњој полусфери возила био неуобичајени концепт до тада. За секундарно наоружање је изабран митраљез калибра 7,7 мм. Ловац тенкова Archer долази на европско ратиште октобра 1944. Ускоро се показао као врло ефикасан у борби против немачких тенкова, при чему је постало јасно да ни топ окренут у назад „није проблем, већ врлина.“ Развијен је и специфичан начин употребе овог ловца тенкова – заседа. Ниска силуета је била погодна за маскирање. По наиласку непријатељских тенкова, Archer би испалио неколико пројектила и хитро напустио бојиште, што је било утолико лакше јер је већ био окренут у правом смеру.

Крај рата је зауставио серијску производњу Archera, након 655 од наручених 800 примерака. У наоружању британских оружаних снага су остали до средине педесетих година.

Archer у Израелу
ТТ карактеристике Archer
Маса 16 257 кг
Дужина 6,68 м (са топом)
Ширина 2,76 м
Висина 2,25 м
Посада 4
Наоружање 1 х 76,2 мм
1 х 7,7 мм
Погон дизел мотор снаге 192 КС
Аутономија 225 км
Брзина 32,2 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *