Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Autoblinda 40 и 41

Оклопни аутомобили Autoblinda 40 и Autoblinda 41 су настали као одговор на захтев италијанских оружаних снага за аутомобилом високих перформанси. Италијани су намеравали да овим аутомобилом наоружају снаге колонијалне полиције у новим италијанским колонијама у Африци.

 Италијанска коњица је негде у исто време захтевала нови оклопни аутомобил за себе, тако да су два пројекта спојена у један. Ново возило се појавило 1939. Мотор је био смештен позади, а купола са два митраљеза померена ка напред. Возилом се могло управљати било из предњег или задњег дела возила. Из овог пројекта је настало возило Autoblinda 40, чија је серијска производња започета средином 1940.

Autoblinda 40

Приликом потписивања првог уговора је прецизирано да се мали број возила произведе са топом калибра 20 мм уместо митраљеза калибра 8 мм. Због ове преправке, произвођач је искористио куполу лаког тенка L 6/40, а возило је добило нову ознаку – Autoblinda 41. Италијани ће убрзо схватити да нови модел има далеко већу ватрену моћ од верзије наоружане само митраљезима, што ће за последицу имати одустајање од модела Autoblinda 40. Произведен је релативно мали број возила модела Autoblinda 40 и многи од њих ће касније бити конвертоване у нови модел.

Autoblinda 41 је за време у коме се појавила, модерно возило и имало је добре перформансе које је умањивало донекле лошији систем управљања возилом. Главно наоружање је сачињавао противавионски топ Breda modello 35 калибра 20 мм, специјално прилагођен за употребу у оклопном возилу. Свако четврто возило је имало могућност уградње митраљеза на лук командира возила. На возило су се могле уградити посебне гуме за вожњу по песку, а постојао је и комплет за кретање железничким пругама. У овом комплету су се налазили железнички точкови и додатни уређаји за сигнализацију, заједно са рефлектором који се монтирао на куполу. Овако опремљена, Autoblinda 41 је коришћена у противпартизанским дејствима на Балкану.

Autoblinda 41, Југославија

На крају септембра 1942, Италијани су располагали са 298 оклопних возила Autoblinda 41, а одређени број возила је био у саставу колонијалне полиције. Касније ће се појавити верзије наоружане топом калибра 47 мм (AB 43), а вршени су експерименти са уградњом немачког тенковског топа калибра 50 мм. Постојала је и верзија са отвореним кровом куполе, која је произведена у мањем броју примерака, служећи као командно возило или покретна артиљеријска осматрачница.

Након капитулације Италије, Немци су конфисковали 57 возила AB 41 и произвели још 120, ознаке Panzerspähwagen AB41 201(i).

ТТ карактеристике Autoblinda 41
Маса 7,5 т
Дужина 5,20 м
Ширина 1,92 м
Висина 2,48 м
Посада 4
Наоружање 1 x 20 мм
2 х 8 мм
Погон бензински мотор снаге 80 КС
Аутономија 400 км
Брзина на путу 78 км/ч
ван путева 38 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *