Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Avro 643 Mk II Cadet

Логични наставак развоја авиона Avro 626 Prefect који  је био у саставу британског РАФ и унапређена верзија авиона Avro 631 Cadet који је коришћен у ратним ваздухопловствима неколико земаља, авион Avro 643 Cadet II је био погоњен снажнијим мотором Genet Major 1A снаге 150 КС, имао је снажнију конструкцију трупа, издигнуто задње седиште, лакши поступак напуштања авиона падобраном, а репни точак је добио управљање. Све ово га је довело близу карактеристика Де Хевилендовог авиона Tiger Moth, који се сматра једним од најбољих школских авиона тог времена.

Cadet Mk II је ушао у серијску производњу 1935. и био је доступан да испуни захтеве аустралијског ратног ваздухопловства. Штавише, Авро је за разлику од свог главног ривала Де Хевиленда, пристао на захтеве Аустралије да се авиони након мале почетне испоруке производе у Аустралији. Тако су Аустралијанци маја 1935. наручили дванаест авиона Cadet Mk II, да би августа 1937. наручили још десет примерака, а августа наредне године још дванаест; свих 34 авиона је испоручено у периоду од децембра 1935. до априла 1939. Како се испоставило, даље наруџбе нису уследиле, јер је пред вратима био Други светски рат.

У потпуности погодан за акробатско летење и са системом горива који је дозвољавао дуго летење на леђима, Cadet или Avro Trainer како су га звали у Аустралији, брзо је стекао симпатије како инструктора летења тако и полазника обуке.

Авиони су највише коришћени за обуку у Централној летачкој школи у Камдену. Како би обезбедили несметану употребу авиона, Аустралијанци су из Канаде увезли резервне моторе, а реверзибилним инжињерингом су успели да усвоје производњу резервних делова за мотор (клипове, клипне прстенове, вентиле, вођице вентила, седишта вентила…).

Из употребе су повучени у другој половини 1944. године. Од 32 авиона, колико их је било у време избијања Другог светског рата, четири су изгубљена у удесима, 11 је претворено у резервне делове; преосталих 17 авиона и 25 резервних мотора Genet Mk.1Aје постављено на листу за „демилитаризовање“, објављене 20. фебруара 1945.

Након рата, авиони су прешли у руке цивила, где су годинама служили за запрашивање усева; у Аустралији се тренутно налазе три исправна авиона овог типа.

ТТ карактеристике

Посада 2
Дужина 7,55 м
Распон крила 9,20 м
Висина 2,69 м
Површина крила 24,3 м2
Маса празне летелице 585 кг
Погон 1 х Armstrong Siddeley Genet Major 1А, снаге 150 КС
Максимална брзина лета 187 км/ч
Долет 523 км
Плафон лета 3660 м
Брзина пењања 3,6 м/с

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *