Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

BAR

BAR M1918A2

Браунингова аутоматска пушка, или скраћено BAR, како је познатија – једно је од оних оружја које се не може прецизно разврстати у неку од категорија. Може се посматрати као лаки пушкомитраљез, или као тешка јуришна пушка, али у пракси – коришћена је као врста лаког пушкомитраљеза.

Како само име каже, BAR је био дело Џона Браунинга (John M. Browning). Први прототип је произведен 1917. године. Након демонстрирања, готово одмах је усвојен за наоружавање јединица америчких оружаних снага. Први пут је употребљен на територији Француске 1918. У то време није био заступљен у великом броју, тако да је употребљаван као тешка јуришна пушка. То не изненађује када се узме у обзир да први модели нису имали ножице и самим тим су се могли користити гађањем са кука или из згиба рамена. Ножице су први пут уграђене на модел М1918А1, а последња и коначна верзија ознаке М1918А2 је била опремљена новом верзијом ножица и ослонцем за раме на кундаку чиме је добио на стабилности. Тако су М1918А1 и М1918А2 постали главни модели у наоружању америчких оружаних снага, где су чешће имали задатак да оснаже ватрену моћ водова него да служе као средство за ватрену подршку тог истог вода.

Првобитни модели М1918 су ипак учествовали у Другом светском рату, јер су 1940. испоручени британским оружаним снагама како би се наоружала британска Домовинска гарда. Каснији модели су произвођени у хиљадама примерака и ускоро су постали оружје од поверења. То никако не значи да је ово оружје било без мана. Мане су се пре свега огледале у малом капацитету оквира, у који се смештало свега 20 метака.

Једна мало позната варијанта је произвођена пре 1939. у Лијежу, под ознаком „modèle 30“. Из ове фабрике је потекао читав низ модела у различитим калибрима за оружане снаге Белгије, Шведске, неких балтичких земаља, као и неких централно и јужноамеричких држава. Знатан број примерака је нашао свој пут и до Кине.

Пољска је успоставила линију за производњу овог оружја у калибру 7,92 мм. Након 1939, велики број примерака је завршио у наоружању Црвене Армије, чак и у наоружању немачких оружаних снага. Пољаци су израдили и верзију са компликованим и тешким троношцем у верзији противавионског митраљеза.

ТТ карактеристике BAR M1918A2
Маса 8,8 кг
Дужина 1214 мм
Дужина цеви 610 мм
Метак 7,62 мм
Брзина гађања 500 – 600 мет/мин
Брзина зрна на устима цеви 808 м/с
Ефикасни домет
Храњење оквир капацитета 20 метака

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *