Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Белгијска драма

Исход борбе у Белгији

Немачко опкољавање савезничких трупа у Белгији, које је завршено 20. маја, није у почетку било много чврсто. Гудеријанове тенковске колоне јуриле су ка мору, али се 20. маја тешко могло говорити о консолидованој немачкој линији. Добро припремљен напад Савезника у Белгији, комбинован са сусретним нападом из Француске, могао је, у сваком случају, да на довољно места пробије немачку линију Седан-Абевил, тако да би трупе на северу опет могле да се споје са онима на југу. Француски генерал Бијот, командант свих савезничких трупа у Белгији, био је, међутим, 21. маја смртно рањен у саобраћајној несрећи у околини Ипра. Командовање у неокупираном делу Белгије, који се све више смањивао, постало је хаотично. Осим тога се испоставило да савезничке војне снаге нису биле довољно покретне. А оно мало трупа што је било моторизовано, заглављивало се стално у бујици цивила – избеглица који су лутали у простору између армија. Требало је да 21. маја с обе стране Гудеријанове линије отпочне снажна савезничка офанзива. Напад, међутим, није могао да отпочне јер обећане трупе нису биле на полазним положајима. Следећег дана учињен је нови покушај.

Из француске Врховне команде дата су позамашна обећања – али кад је борба почела, показало се да су обећане дивизије једва биле пукови. Један француски пук је 22. маја постигао велики успех код Камбреа, на пола пута од Гудеријанове линије. Немци су претрпели тешке губитке и да је неко довољно потпомогао француски напад, пробој би био могућ. После дванаест сати борбе, француски пук је, међутим, открио да се бори сам. Тако је, после успешне борбе морао да преда сав освојени терен.

belgijske-trupe-u-bekstvu-od-nemaca
Белгијске трупе у паничном бекству испред Немаца.

У отприлике исто време кад су Французи напали код Камбреа. Британске експедиционе снаге покушале су да пробију обруч код Араса. Требало је да Британци добију помоћ од француских јединица, које се међутим нису појавиле. Кад су Британци 21. маја отпочели напад, само су два британска батаљона кренула у борбу, уместо предвиђених пет дивизија. Британци су заробили четири стотине немачких војника и уништили велики број тенкова и возила. Британски напад је оставио такав утисак на Немце да су брзо послали СС дивизију у Арас, што је било непотребно. Пошто су превалили 15 км, Британци су морали да обуставе напад у недостатку подршке.

Маја 1940. водиле су се у Белгији две врсте рата: један по класичним методама, организован и вођен од престарелих команданата, а други модерни, моторизовани, муњевити рат, у којем су млади, неустрашиви команданти у одлучујућим тренуцима добијали главне улоге. Крајем маја су Савезници предали Белгију. Последње покушаје да се трупе ослободе предузели су 27. маја у околини Амјена и 28. маја против Абевила. Оба покушаја су, у суштини, већ унапред била осуђена на пропаст.

Одмах пошто су Савезницима пресекли јужни пролаз, Немци су почели да раздвајају белгијску, британску и француску армију једну од друге да би их сваку понаособ онеспособили за борбу. Немци су 27. маја код Армантјера пробили британску линију. Велики део француских трупа одвојен је код Лила од савезничке главнине. Четири дана су француске трупе у Лилу успевале да одолевају Немцима; 1. јуна су капитулирале. Њихов загрижени отпор пружио је већини савезничких трупа прилику да се повуку за Денкерк.

Три дана пре него што су Французи у Лилу обуставили борбу, краљ Леополд је у рано јутро 28. маја капитулирао са својом војском. Збијени на неколико квадратних километара обале, стотине хиљада савезничких војника почело је са најсензационалнијом евакуацијом коју је икада видела Европа: била је то очајна борба са временом. Јер 26. маја је Хитлер одобрио Гудеријану да са својим тенковима нападне Денкерк.

ДСР1

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *