Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Битка 4. априла 1941.

Окршај две помоћне крстарице, познат као „битка 4. априла 1941“, односи се на окршај немачке помоћне крстарице Thor и британске помоћне крстарице HMS Voltaire. Након окршаја који је трајао готово сат времена, британска крстарица је потопљена, а од 269 чланова посаде погинуло их је 74, док их је око стотину рањено.

Немачка помоћна крстарица Thor
Немачка помоћна крстарица Thor

Немачка помоћна крстарица Thor испловила је на Атлантик почетком 1941. На овом задатку, Немци су се сукобили са две британске помоћне крстарице, али су битке завршене без победника. Тако да, када је Thor сусрео британску помоћну крстарицу Voltaire, посада је била искусна и жељна да коначно потопи непријатељски брод. Немачка помоћна крстарица Thor била је депласмана 9200 тона, дуга 122 м, наоружана са шест топова калибра 150 мм, два топа калибра 37 мм и четири топа калибра 20 мм, као и са четири торпедне цеви калибра 533 мм. Посада брода је бројала 349 чланова. На броду се налазио и један хидроавион Arado Ar 196 A-1.

Британска помоћна крстарица Voltaire била је већа од немачке, са депласманом од 13 245 т, али са нешто мањом посадом од 269 чланова. Била је наоружана са осам топова калибра 152 мм и два топа калибра 7 мм.

Немачка помоћна крстарица се враћала са задатка, прерушена као грчки теретни брод, када је открила британску помоћну крстарицу како плови ка Фритауну, на око 900 М југозападно од Зеленортских острва.

Британски брод је уочен 4. априла у 06.15 часова, као траг дима на хоризонту. Командант немачког брода, капетан Ото Кахлер је претпоставио да се ради о броду са погоном на угаљ, те је усмерио свој брод ка диму. Када су били на даљини са које су могли да остваре визуелни контакт, посумњали су да се ради о неутралном путничком броду, пошто није покушавао да побегне. Британски брод, под командом капетана Ј. А. Блекбурна, уочио је немачки брод који се приближавао, те су као позив за идентификацију испалили рафал из противавионског топа. Сигнал није узвраћен са немачког брода, али су Британци ускоро могли да открију идентитет придошлице, чим је овај грчку заставу заменио немачком и испалио хитац преко прамца британског брода. Британцима није остало друго до да поседну борбене станице и отворе ватру; убрзо су испалили прву салву, али узалуд.

олтаире

Британска помоћна крстарица HMS Voltaire
Британска помоћна крстарица HMS Voltaire

Након свега четири минута размене ватре на око 9000 метара, Немци су почели да погађају британски брод пројектилима из топова калибра 150 мм. Први пројектили су погодили радио кабину и помоћни машински простор, тако да је брод убрзо остао без радио комуникација, електричне енергије и управљања. Убрзо је избио и пожар. Без обзира на пожар, британски артиљерци су наставили да дејствују, међутим њихова ватра имала је мало ефекта. Од две салве, свега један пројектил је погодио немачки брод, и то у радио антену на јарболу, тако да није проузроковао готово никакву штету. У 07.15 часова, са британског брода дејствовала су свега два топа калибра 152 мм, док је Thor пловио у круг око жртве и непрестано је гађао.

У 08.00 часова, након што су се немачки топови прегрејали, Кахлер одлучује да изведе торпедни напад и заврши битку. Међутим, када је дошао у позицију за лансирање торпеда, на британском броду је извешена бела застава, тако да је напад прекинут. Блекбурн, изгубивши 72 члана посаде, издао је наређење за напуштање брода, тако да су Немци у наредних пет сати укрцали 197 преживелих чланова посаде, од којих су двојица касније подлегли ранама, док су остали постали ратни заробљеници. Кахлер је у бродски дневник забележио да је половина британских морнара рањена.

Након битке, Thor je наставио ка Немачкој, где је требао да буде ремонтован и припремљен за наредни задатак. У овом окршају, испалио је 724 пројектила, што је било више од половине борбеног комплета.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *