Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

BL 7,2-инча Mk I – VI, хаубица

Хаубица 183 мм MkI

Британска војска је између два светска рата занемарила артиљерију. Наиме, бројни програми за развој артиљеријских оруђа су покренути али су исти временом и заустављени, без резултата. Када је 1940. затребала тешка артиљерија, Британија је на располагању имала сммо старе хаубице калибра 203 мм из периода Првог светског рата, чији је домет био премали за модерне услове ратовања. Како би превазишли овај проблем, Британци су одлучили да постојеће цеви калибра 203 мм прераде на калибар 183 мм (7,2 инча) и за њих развију нове врсте муниције. Лафети су задржани, са разликом што су стари точкови замењени новим – са пнеуматицима.

Нова муниција је донела побољшање по питању домета пројектила; ипак, када би се испалио пројектил са пуним пуњењем, јављала се превелика сила трзаја. Самим тим, гађање из ове хаубице са пуним пуњењем је представљала ризичан задатак, пошто је цела хаубица неконтролисано поскакивала и кретала у назад. Пре него би се испалио следећи пројектил, послуга је морала да ручно врати хаубицу у почетни положај и припреми је за гађање. Део ових нежељених кретања оруђа могао се спречити постављањем клинова иза точкова, који су враћали хаубицу у почетни положај, мада је некад знала и да прескочи те препреке. Све у свему, конверзија хаубице се показала као успешна, јер се добило оруђе доброг домета и велике прецизности.

На ватреном положају (уочљиве клинасте рампе за смањење неконтролисаног кретања оруђа након испаљења пројектила)

Како би обезбедили потребан број артиљеријских оруђа, Британци су у конверзији дошли до ознаке Mk VI, у зависности од оригиналних цеви и типа конверзије; неке од цеви калибра 203 мм су пристигле из САД.

Хаубица 183 мм Mk VI

Прва употреба конвертованих хаубица догодила се на севeрноафричком ратишту, у Тунису. Након Туниса, дејствовале су на Сицилији, у Италији и коначно у Нормандији. Почевши од 1944, конвертоване цеви су се уграђивале на лафетима М1 који су увожени из САД. Ови лафети су се показали као врло прикладни, јер су иначе коришћени за америчка оруђа калибра 155 мм и 203 мм. Тако је комбинација британске цеви са лафетом М1 добила ознаку Mk V. Британци су убрзо потом на амерички лафет уградили дужу цев калибра 183 мм, чиме је настала хаубица ознаке Mk VI. Дужа цев оруђа донела је и већи домет који је сада износио 17 985 метара, а само оруђе је било далеко стабилније приликом гађања. Временом су нови лафети истисли британске, тако да је до краја 1944. у наоружању британских артиљеријских јединица остало свега неколико примерака старог модела хаубице.

ТТ карактеристике Mk I V Mk VI
Маса 10 387 кг 13 209 кг
Дужина 4,343 м 6,30 м
Калибар 183 мм 183 мм
Поље дејства по елевацији:0° to+45° по елевацији:-2° to+65°
по правцу:8° по правцу: 60°
Максимални домет 15 453 м 17 984 м
Маса пројектила 91,6 кг 91,6 кг

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *