Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Blackburn Skua

Blackburn Skua Mk II из састава 803. ескадриле, укрцане на носач авиона HMS Ark Royal

Blackburn B-24 Skua је палубни обрушавајући бомбардер – ловац, нискокрилац, двосед. Пројектован је средином тридесетих година, а коришћен је на почетку Другог светског рата.

Авион је пројектован на основу спецификације Министарства ваздухопловства О.27/34, које је захтевало да авион буде нискокрилац, израђен у потпуности од метала, са увлачивим стајним трапом и затвореним кокпитом. То је био први једнокрилац у наоружању британске морнаричке авијације и својом конструкцијом је одскакао у односу на ескадриле наоружане углавном двокрилцем Fairey Swordfish, отвореног кокпита. Перформансе авиона по питању извршавања ловачких задатака биле су компромис облика трупа авиона и недостатка снаге погона, што је за резултат имало малу брзину лета (за 100 км/ч мању од брзине лета авиона Messerschmitt Bf 109). Ипак, наоружање авиона, које се састојало из четири митраљеза калибра 7,7 мм Browning у крилима и једног митраљеза 7,7 мм Vickers K у кокпиту, било је врло ефикасно за то време. У улози обрушавајућег бомбардера Blackburn Skua је наоружаван бомбама масе 110, односно 230 кг, које су ношене на посебном њихајућем носачем под трупом. На поткрилним носачима је било могуће поставити четири бомбе масе по 20 кг или осам бомби масе по 9 кг. Авион је био опремљен и ваздушним кочницама, преко потребним за задатке обрушавања и слетања на палубу носача авиона.

Током 1935. од компаније су поручена два прототипа; први прототип, ознаке К5178, свој први лет извршава 9. фебруара 1937. Оба прототипа су била погоњена звездастим мотором Bristol Mercury XII, који су код серијских авиона замењени моторима Bristol Perseus XII.

Blackburn Skua, L2883, из састава 771. ескадриле

Прва јединица наоружана овим авионима била је 800. ескадрила морнаричког ваздухопловства, крајем 1938. Ова ескадрила је ускоро укрцана на носач авиона HMS Ark Royal, а нове авионе убрзо добијају 801. и 803. ескадрила.

Своје прво ватрено крштење доживљавају већ 14. септембра 1939, када три авиона полеће са палубе носача HMS Ark Royal и креће ка теретном броду SS Fanad Head, нападнутом од стране немачке подморнице. Теретни брод је био под артиљеријским нападом подморнице U-30, која је морала да прекине напад и да зарони како би избегла напад британских авиона. Експлозија бомби је оштетила два сопствена авиона, те су они морали принудно да слете на воду. Немачка подморница се убрзо вратила у Немачку, са заробљеним посадама авиона, који су постали први заробљени припадници британског морнаричког ваздухопловства у Другом светском рату.

Иако им је прва акција била неуспешна, ови авиони (њих три из састава 803. ескадриле) 26. септембра 1939. успевају да оборе немачки Dornier Do 18. 10. априла 1940, 16 авиона  Blackburn Skua из састава 800. и 803. ескадриле у луци Берген потапа немачку крстарицу Konigsberg. Ова крстарица се сматра и првим великим ратним бродом потопљеним од стране обрушавајућих бомбардера. Током покушаја бомбардовања бојног брода Tirpitz 13. јуна 1940, авиони 800. и 803. ескадриле трпе тешке губитке; од 15 авиона колико их је учествовало у нападу, оборено их је осам. Међу заробљеним члановима посада су се нашли команданти обе ескадриле.

Иако су се показали добро против немачких бомбардера, проблем је настао када би се авиони Blackburn Skua суочили са модерним ловачким авионима, посебно са Bf 109. Из тог разлога авиони су 1941. морали бити повучени из наоружања ескадрила прве линије. Замењени су двоседима Fairey Fulmar, који су имали двоструко снажније наоружање и неких 80 км/ч су били бржи. Последњи авион типа Blackburn Skua је повучен из наоружања марта 1945.

ТТ карактеристике (Skua Mk II)
Посада 2 члана
Дужина 10,85 м
Распон крила 14,08 м
Висина 3,81 м
Површина крила 29,6 м2
Маса празног авиона 2 498 кг
Максимална полетна маса
Погон 1 х Bristol Perseus XII, снаге 890 КС
Максимална брзина 362 км/ч
Долет 700 км
Плафон лета 6 160 м
Брзина пењања 8 м/с
Наоружање 4 х 7,7 мм Browning
1 x 7,7 мм Vickers K
бомба од 227 кг под трупом

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *