Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Bristol Type 130 Bombay

Bristol Bombay је један од авиона који је службовао тихо, у позадини, док су остали типови авиона грабили титуле. Конструисан је за негламурозну улогу коју је одлично одиграо у најокрутнијем окружењу – Средњем Истоку. Пројектован је по спецификацијама министарства ваздухопловства, које је тражило авион који ће извршавати задатке транспорта и бомбардовања, што је био уобичајени захтев према британским конструкторима авиона у периоду између два рата. Компаније Handley Page и Armstrong Whitworth су такође пројектовале авионе по овим спецификацијама и од њих ће касније настати Handley Page Harrow и Armstrong Whitworth Whitley.

Bombay је био висококрилац, у потпуности израђен од метала. У конструкцији крила је примењено искуство из пројектовања авиона Bagshot из 1927, када крило није имало довољну чврстину. Крило новог авиона је имало седам рамењача, са челичним прирубницама и алуминијумским елементима ребара. Авион је имао двоструки реп и фиксни стајни трап.

Посада авиона је бројала три члана – пилота, који се налазио у затвореном кокпиту, навигатора/нишанџије бомбардера, који се налазио у носу авиона и радисте/нишанџије, иза кокпита и у носној турели. Постојала је могућност крцања још једног члана посаде – додатног нишанџије митраљесца који је поседао репну турелу. У прототип је уграђен митраљез Lewis на прстену, док су серијски авиони добили хидраулично покретљиве туреле са по једним митраљезом Vickers K. На подтрупним носачима је било могуће подвесити осам бомби масе по 113 кг.

Прототип је полетео 23. јуна 1935, погоњен са два радијална мотора Bristol Pegasus III, снаге по 750 КС. Тестови су били успешни, тако да је јула 1937. наручено 80 авиона. Они су се разликовали од прототипа по снажнијим моторима, снаге по 1010 КС, са трокраким елисама променљивог корака, док су камашне на точковима уклоњене. Серијске авионе је производила компанија Short & Harland, пошто је Bristol био заузет хитном производњом модела Blenheim. Међутим, компликована крила су узроковала кашњење у производњи, тако да су први примерци испоручени тек 1939, а последњих 30 авиона из серије је отказано.

Прва јединица наоружана овим авионима била је 216. ескадрила РАФ, октобра 1939. Ова ескадрила је у суштини била ескадрила транспортних авиона и током рата је извршавала те задатке, уколико се изузму бомбардовања са по једним авионом, у времену од 17. до 21. јуна 1940. До новембра 1941. у саставу ескадриле су летели и транспортни авиони Vickers Valentia. 117. ескадрила РАФ, која је базирала у Картуму, примила је ове авионе марта 1941, а 271. ескадрила, која је била једина ескадрила наоружана овим авионима на британским острвима, примила их је по формирању маја 1940.

Ови авиони су помогли у снабдевању јединица у Француској јуна 1940. На Средњем Истоку, авиони Bombay су извршавали два задатка: бомбардовали су циљеве дуж северне обале Африке, евакуисали грчку краљевску породицу са Крита за Египат… Са увођењем модернијих транспортних авиона у наоружање, авиони Bristol Bombay су полако прелазили у други план, али су у северној Африци коришћени до августа 1944.

Једанаест авиона Bombay је фебруара 1943. ушло у састав 1. ваздухопловне санитетске јединице аустралијског ратног ваздухопловства. Од јула 1943. су коришћени у подршци савезничке инвазије на Сицилију, а септембра исте године су пребазирали у Италији, где су наставили да извршавају свој задатак.

 

ТТ карактеристике (Bombay Mk.I)
Посада 3-4 члана
Дужина 21,1 м
Распон крила 29,2 м
Висина 6,1 м
Површина крила 124,5 м2
Маса празног авиона 6 260 кг
Носивост 24 војника са опремом или 10 носила
Погон 2 х Bristol Pegasus XXII, снаге по 1010 KS
Максимална брзина 309 км/ч на висини од 2 000 м
Долет 3 560 км
Плафон лета 7 600 м
Брзина пењања 3,8 м/с
Наоружање 2 митраљеза Vickers K 7,7 мм
8 бомби масе по 113 кг

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *