Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Citroеn – Kеgresse P 107 / UNIC P 107

У наоружању француских оружаних снага

Француски произвођач аутомобила Citroen je током двадесетих и тридесетих година прошлог века развио дугу линију возила полугусеничара, заснованих на патенту гусеница модела Kégresse. Компанија је 1934. представила најновији, снажнији модел ознаке P107, као наследника модела Citroen-Kegresse P17. Међутим, компанија је пред покретање серијске производње банкротирала, а њен нови власник, компанија Mischelin је одабрала да се фокусира на цивилно тржиште. Лиценцу Кегресовог патента је откупила компанија Unic, чиме је преузела и серијску производњу возила P107. Ова чињеница често производи недоумице по питању правог произвођача возила.

Француске оружане снаге су у наоружање усвојиле два основна модела: артиљеријски трактор за оруђа калибра 75 и 105 мм, и инжињеријски трактор. Француска је Други светски рат дочекала са више од 2000 возила овог модела.

Артиљеријски трактор је имао платнени кров, простор за транспорт послуге оруђа, која је бројала од пет до седам војника, као и сандуке за смештај борбеног комплета оруђа на задњој страни возила. Инжињеријски трактор је произведен у мањем броју. Возило је имало отворени теретни простор иза кабине возача и коришћено је за вучу приколица са инжињеријском опремом, нпр. понтонима. Оба модела возила су била била поуздана, тако да је ускоро завладала велика потражња за њима.

Маја 1940. велики број возила, оба типа, прелази у руке Немаца, који их преименују у leichter Zugkraftwagen U 304(f). Увек гладни за полугусеничарима, Немци су их одмах увели у своје наоружање где обављају више задатака, од вуче артиљеријских оруђа, транспорта муниције, вуче неисправне технике, транспорт људства, возила везе, командна возила итд.

Француска возила уместо надграђа добијају оклопно тело, слично као на возилима серије SdKfz 250. На возилу је остао ваљак на предњем делу, који су Немци препознали као користан за савлађивање препрека на терену. Добар део возила је своје место нашао у јединицама распоређеним на територији Француске, те су се ту нашли и током борби у Нормандији јуна 1944.

У наоружању немачких оружаних снага; уочава се ваљак на предњем делу возила
ТТ карактеристике
Маса 2350 кг
Дужина 4,85 м
Ширина 1,80 м
Висина 1,95 м
Посада 5-7 војника
Наоружање
Погон 4-цилиндрични бензински мотор снаге 55 КС
Аутономија 400 км
Брзина 45 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *