Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Епилог Денкерка

„Ако треба годинама, ако треба сами“

Нешто мало пред излазак сунца, 4. јуна 1940, Денкерк је напустио последњи брод. Ускоро затим су немачке трупе ушле у тешко оштећени град. Завршена је операција „Динамо” – прва комбинована акција сва три вида оружаних снага (копнена војска, авијација и морнарица) у историји ратова. „Прошле недеље је извршена највећа и најтежа комбинована операција у историји морнарице“, изјавио је Адмиралитет 4. јуна. Ликвидирано је северно бојиште. „Једна од највећих битака свих времена успешно је завршена захваљујући нашим војницима“, изјавио је Хитлер тог истог дана. И наредио је да осам дана лепршају заставе, а да се три дана оглашавају звона.

У Немачкој је, дакле, било славље, због победе, иако су Британци успели да се извуку. Ни у Енглеској весеље није било мање – због повратка војника, иако је битка била изгубљена. Нико није очекивао спасавање таквих размера. Радост због „чуда код Денкерка“ довела је до примитивног усхићења: људи су кличући стајали крај ивица пута од Довера до Лондона; махали су заставицама, а музичари су непрекидно свирали „Ево наших хероја“. „Сећам се“, писао је касније Монтгомери, „како сам био бесан кад бих угледао британске војнике како се шећу наоколо са шарено извезеним знаком на рукаву: „Денкерк“. Мислили су да су хероји, а то је било и мишљење грађана.“

Черчил се такође веома обрадовао, али је 5. јуна изјавио у Доњем дому: „Морамо страшно да пазимо да ово спасавање не сматрамо победом. Ратови се не добијају евакуацијама“. И још једном је потврдио британску одлучност: „Бранићемо нашу отаџбину. Ако треба годинама, ако треба сами. Издржаћемо до краја, борићемо се на океанима и на морима, са све већим поуздањем и све већом снагом борићемо се у ваздуху, борићемо се на обалама, борићемо се на аеродромима, борићемо се на пољима и на улицама и на брдима. Никад се нећемо предати“.

Черчил је одржао своју реч. Ипак, у оним данима су такве озбиљне речи могле да извиру само из вере, наде и мржње. Сигурно се нису могле заснивати на британској војној моћи, јер после Денкерка било је таман довољно транспортних средстава и оружја да се опреми – једна дивизија. У целој земљи је од артиљерије било 500 оруђа калибра 75 мм и хаубица, од којих су многа била извађена из музеја. Да је Хитлер тог тренутка имао спреман војни план да одмах после Денкерка… Али такав план није постојао. Штавише, после Денкерка почео је код њега период оклевања у односу на Британце због чега је проиграо велики део времена које је добио својим муњевитим ратом.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *