Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Георг Вилхелм фон Кухлер

Фелдмаршал Георг фон Кухлер (Georg Wilhelm von Kuchler), командант Групе армија Север од јануара 1942. до јануара 1944.

Током Првог светског рата командовао артиљеријском батеријом на Западном фронту и учествовао у великој офанзиви на Сому и Верден. Штабни официр 206. пешадијске дивизије постаје 1916. Фрајкору се придружује 1919. и бори против Црвене Армије у Пољској. Након повратка у Немачку, добија постављење у артиљеријској школи у Јитерборгу. По унапређењу у чин пуковника, 1932. постаје командант 1. пешадијске дивизије. Валтера фон Браушица 1937. наслеђује на месту команданта 1. војног округа. Наредне године подржава Хитлера у уклањању Бломберга и Фриша. Марта 1919. сарађује са Хајнрихом Химлером у успешном окупирању литванске луке Мемел.

На помолу Другог светског рата, Кухлер преузима команду над 3. армијом. Током напада на Пољску Кухлерове снаге заузимају Гдањск. Иако симпатизер нацистичке партије, Кухлер је узнемирио СС-овце тако што је казнио војнике који су чинили зверства над цивилима. Ипак, 1940. постаје снажнији поборник нацистичке расне политике тако да је 22. фебруара наређењем забранио било какву критику „етничке борбе која се спроводи од стране Трећег рајха, на пример пољске мањине, Јевреја…“ Његово наређење је објаснило да „Коначно решење“ захтева јединствене и грубе мере.

Кухлер са 18.армијом заузима Холандију, након чега прелази у Белгију и 18.маја 1940. заузима Антверпен. Након Белгије прелази у Француску, са задатком да одсече Британски експедициони корпус код Денкерка, што је завршило неуспехом због француске последње одбране. 18. армија је завршила ову фазу рата код Па де Калеа опкољавајући Денкерк. За успех у дотадашњем току рата, Кухлер добија чин генерал пуковника.

Кухлер постаје командант Групе армија Север 17. јануара 1942, након смењивања фелдмаршала Фон Леба. Кухлер је са Хитлерове стране посматран као лојалан и политички подобан.

Групом армија Север командује до јануара 1944, али без успеха код Лењинграда. Одржао је блокаду, организовао масовна бомбардовања града – покушавајући да присили Црвену Армију на предају. У чин фелдмаршала Кухлер је унапређен 30. јуна 1942. Јануара 1944. Совјети пробијају блокаду, а Кухлер бива смењен када је затражио да се повуче до реке Луге, што је било од виталног значаја за опстанак Групе армија Север.

Након рата бива ухапшен и у Нирнбергу је 1948. осуђен на двадесет година затвора за ратне злочине. Из затвора због болести и година излази 1953.. Преминуо 28. маја 1968.

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *