Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Gewehr 98 и Karabiner 98k

Gewehr 98, калибра 7,92 мм, пушка је коју су користиле немачке оружане снаге током Првог и у Другом светском рату. То је била Маузерова пушка, произведена 1898. године, пројектована као даљи развој модела из 1888. године. Пушке система Маузер су се у експлоатацији показале као робусне и поуздане, али су немачке оружане снаге на анализама након 1918. године описивале пушку као предугу и незграпну за фронтовски начин вођења рата. Након ових анализа, Немци су као прву меру покренули конверзију преосталих количина пушака које ће након извршене конверзије добити ознаку Karabiner 98b. Иако је овај програм назван конверзијом, ту практично и није било конверзије; промене су претрпели ручица затварача и пређице ремника, док је можда најбитнија измена била могућност да пушка користи и нови тип муниције. Као разлог ове конверзије помиње се и одредба Версајског мира по којој је Немачкој било дозвољено да поседује и производи искључиво карабине. Ситуација је постала додатно збуњујућа када су на оружју задржане старе ознаке Gewehr 98.

Gewehr 98

Karabiner 98b се у време избијања Другог светског рата још увек налазио у наоружању (и остао сво време рата), али је тада стандардна пушка била нешто краћа верзија основног модела, ознаке Karabiner 98k. Нешто краћа од претходног модела, још увек је била предуга за карабин, упркос суфиксу „к“ у ознаци која је означавала кратку (нем. kurtz) верзију пушке.

Пушка је била заснована на комерцијалном Маузеровом моделу, ознаке Standard, која је била масовно произвођена и извожена у велики број држава, међу којима су се нашле и Чехословачка, Белгија, Кина… Немачка верзија је ушла у серијску производњу 1935. и произведена је у великим количинама. Квалитет израде пушака је на почетку производње био одличан, али је опао након избијања рата ,тако да су дрвени делови често израђивани од ламинираног дрвета, а дешавало се да пушка изађе из производње без утврђивача бајонета. За пушку је развијен и велики број додатака, у виду лансера граната, перископског нишана, склапајућег кундака… Постојале су и верзије са оптичким нишанима.

Karabiner 98k

Karabiner 98k је остао у серијској производњи током целог периода рата, не разликујући се пуно од основног модела од ког је потекао, сем када је недостајало одговарајућих сировина и радне снаге. Немачке снаге су током рата заплениле велики број различитих модела пушака, које су касније користили за наоружавање својих савезника.

ТТ карактеристике Gewehr 98 Karabiner 98k
Маса 4,2 кг 3,9 кг
Дужина 1,25 м 1,1075 м
Дужина цеви 740 мм 600 мм
Калибар 7,92 мм 7,92 мм
Брзина зрна 640 м/с 755 м/с
Храњење магацин са пет метака магацин са пет метака
Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *