Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Гинтер фон Клуге

Гинтер фон Клуге (Günther Adolf Ferdinand “Hans” von Kluge, 30. октобар 1882. – 17. август 1944.), немачки фелдмаршал.

Рођен је у Познању, у пруској војничкој породици. Током првог светског рата обављао је штабне дужности. Учесник је Верденске битке. Генерал потпуковник постаје 1936, а годину дана касније преузима команду над 6. групом армија.

Као командант 6. групе армија, која касније постаје 4. армија, Клуге учествује у нападу на Пољску. Након Пољске, иако се противио почетном немачком плану за напад на Француску, води 4. армију кроз Ардене. Јула 1940. бива унапређен у чин фелдмаршала.

Фон Клуге учествује у првим фазама операције Барбароса, током којих развија врло затегнуте односе са Гудеријаном, оптужујући га за честу непослушност када је реч о његовим наређењима. Клуге 29. јуна наређује да жене у униформи треба стрељати.

Крајем 1941. долази на место команданта Групе армија Центар, уместо фон Бока кога је Хитлер сменио. Ту дужност обавља све до рањавања октобра 1943.

Уз име Фон Клугеа се везује велики мито од стране Хитлера, чек на износ од милион рајхсмарака. Клуге је због тога претрпео критике свог начелника штаба, који га је оптужио за корупцију. Понуђено му је да учествује у завери против Хитлера како би спасао част. Према плану, требао је да ухапси Хитлера када му дође следећи пут у посету на фронту. Када је Хитлер коначно дошао на фронт, Клуге је добио још један „поклон“ од Хитлера и одбио је да га ухапси. Као разлог за неделовање навео је да Химлер није био присутан, а хапшење самог Хитлера без Химлера – не би имало ефекта.

Клуге је 27. октобра 1943. на путу Минск – Смоленск доживео тешку саобраћајну несрећу. На дужност се вратио тек јула 1944. Заменио је Фон Рундштета на месту команданта немачких снага на западу. Рундштет се залагао за преговоре са Савезницима, тако да је морао бити уклоњен са командне дужности. Две недеље након преузимања команде, рањен је Ромел, који се налазио на дужности команданта Групе армија Б. Клуге преузима Групу армија Б, која код Фалеа бива опкољена од стране савезничких снага.

У августу исте године, након Штауфенберговог неуспеха да убије Хитлера, Фон Клуге бива позван у Берлин и замењен Моделом. Како је био убеђен да ће га Хитлер повезати са завереницима, одлучује да се убије, што и чини у близини Меца, капсулом цијанида.

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *