Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Grille, јахта

Grille је замишљен, пројектован и изграђен као помоћни брод за потребе немачке ратне морнарице, да би средином тридесетих година постао држава јахта за потребе Адолфа Хитлера и других лица из руководства нацистичког режима.

Grille jahta

Брод је изграђен у Хамбургу, у истом оном бродоградилишту у коме је изграђен и најпознатији немачки ратни брод – бојни брод Bismarck. Кобилица за брод дуг 135 м положена је јуна 1934. Поринута је већ 15. децембра исте године, да би 19. маја 1935. била уведена у састав немачке ратне морнарице. Интересантно је да је први командант ове јахте касније постао и командант немачке тешке крстарице Prinz Eugen.

Од наоружања, располагао је са три једноцевна топа 127 мм, од којих је један био уграђен на прамцу, а два на крми. Поред њих, била су уграђена и два двоцевна топа калибра 37 мм  и један четвороцевни топ калибра 20 мм. На брод је било могуће укрцати и 228 морнаричких мина.

Експериментални парни котлови Benson, који су се уградили управо на овај брод како би се испитале њихове карактеристике пре уградње у немачке разараче, приликом испитивања су се показали као неприхватљиви, тако да је у периоду од 3. октобра 1936. до 13. марта 1937. извршена замена котлова и припадајуће опреме. По извршеној замени, брод је извео пробно крстарење до Исланда, које је протекло без проблема.

У наредне три године, Grille је извршавао различите задатке: представљао Хитлера као шефа државе, био брод за обуку у навигацији, али и као брод-мета током вежби немачке ратне морнарице. Током овог периода, брод је базирао у Килу.

Након избијања Другог светског рата, Grille се користи као минополагач и патролни брод у Балтичком мору, трагајући за непријатељским теретним бродовима. Јануара 1940. долази до удеса са немачким транспортним бродом, након чега одлази на поправку. По извршеним поправкама, Grille наставља да полаже минске препреке, овог пута у Северном мору, након чега служи за обучавање артиљераца. Једно краће време проводи у саставу јединице минополагача која се формирала ради подршке извођења операције Seelöwe. Након што је инвазија на британска острва отказана, Grille одлази у Балтичко море, у оквиру немачког напада на Совјетски Савез. Обуци артиљераца се враћа августа 1941. и ту дужност ће обављати до марта 1942, када постаје брод команданта поморских снага базираних у окупираној Норвешкој и ту ће провести све време рата.

Grille jahta

Британци га 1945. узимају у оквиру ратних репарација, да би га касније продали либанском бизнисмену, који је намеравао да га користи као јахту или путнички брод у оквиру либанске бродске компаније.

Иако је брод приликом продаје био демилитаризован, јеврејска паравојна организација Хагана (језгро данашње израелске војске) је брод означила као брод којим ће Либанци извести напад на Хаифу. У складу са тим, саботери су у новембру 1948. извели напад на јахту мином прилепком, која је успела да направи отвор на подводном делу трупа. Након извршене поправке трупа, власник је брод пребазирао у САД, како би покушао да га прода. На крају, брод је 1951. продат у старо гвожђе. Наравно, пре тога је са брода поскидано све што је било вредно (комплет за трансфузију крви, шанк у облику глобуса…) и то се сада налази или у музејима или у приватним колекцијама широм света.

 

 

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *