Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Хаубица Škoda 220 mm

Шкодина хаубица калибра 220 мм конструисана је под великим утицајем конструкција хаубица из времена Првог светског рата. У периоду до 1918. године Шкода је била највећи произвођач оружја за Аустроугарску царевину. Компанија из Плзења била је нешто иза Круповог концерна у производњи тешке артиљерије, а Шкодине хаубице су по ефикасности заузимале другу позицију. Тако и не чуди да је након поновног покретања производње, један од главних производа била упрво класична хаубица.

Међутим, акценат више није само на великим калибрима. Упркос свом разарајућем ефекту на фортификације, тешке хаубице су биле проблематичне приликом промене положаја, а сама брзина гађања била је мала. Такође су биле и врло скупе, тако да када су неке од земаља формираних након Првог светског рата почеле да се наоружавају, желеле су „не тако тешку” артиљерију. Калибар од 220 мм био је још увек одговарајући за разбијање фортификација, а сама хаубица није била толико масивна. Шкода је тако произвела хаубицу у калибру 220 мм, и то нешто пре него што ће новостворене државе почети своје трагање за одговарајућим наоружањем.

Прва држава заинтересована за куповину ових хаубица била је управо Краљевина  Југославија. Може се рећи да је Југославија Шкоди била добра муштерија. Прва серија хаубица, од 12 оруђа, испоручена је под ознаком М.28. Следећи купци били су Пољаци…

Немци су након освајања Пољске, уништили или заробили цео артиљеријски арсенал пољске војске. Годину дана касније слично пролази и Југославија. Тако су Немци дошли до значајне количине хаубица калибра 220 мм, које постају део немачког арсенала. Тешке хаубице нису биле од велике користи Немцима током блицкрига, тако да су се заробљеним хаубицама попуњавале углавном гарнизонске јединице. Крајем 1941, одређени број ових хаубица је укрцан на железницу и превежен за СССР, где учествују у заузимању Севастопоља. Након тога, преостали део рата су провели у својеврсној резерви, не узевши активног учешћа у борбама.

Официри Краљевине Југославије испред хаубице 220 мм М28
ТТ карактеристике
Маса 22 700 кг
Дужина 4,34 м
Калибар 220 mm
Поље дејства по висини: +40° до +70°’
по правцу: 350°
Максимални домет 14 200 м
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *