Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

HMS Anson, бојни брод

HMS Anson је британски бојни брод класе King George V, назван по адмиралу Џорџу Ансону. Изграђен је у бродоградилишту Swan Hunter and Wigham Richardson Shipyard и поринут 24. фебруара 1940; две године је трајало опремање брода, тако да је 22. јуна 1940. коначно и завршен. Овако дуго опремање брода било је условљено кашњењем у испоруци радара за управљање ватром и додатних противавионских оруђа. Првобитна идеја је била да се брод назове по адмиралу Џеликоу, и тако је и назван, али је фебруара 1940. ипак понео име адмирала Ансона.

Бојни брод Anson био је дуг 227,1 м, широк 31,4 док је газ износио 9,5 метара. Депласман брода износио је 1942. године, на испитивањима, 43 300 тона – док је 1945. нарастао на 46 090 тона.

Брод је погоњен парним турбинама Parsons, које су покретале четири осовинска вода. Пару је обезбеђивало осам котлова Admiralty, који су испоручивали 100 000 КС по осовини. Ова снага је омогућавала максималну брзину пловљења брода од 27,62 чворова. Како би обезбедили аутономију брода од око 6000 наутичких миља, брод је крцао 4300 тона лож-уља. Први пловидби максималном брзином, бојни брод Anson је могао да преплови 3150 наутичких миља, при чему му је потрошња горива износила око 37 тона лож-уља на сат.

Примарна бродска артиљерија састојала се од десет топова калибра 356 мм (14 инча), распоређених у три артиљеријске куполе; по једна четвороцевна на прамцу и крми и једна двоцевна изнад четвороцевне куполе на прамцу. Топови су могли да заузимају елевацију од -3 до +40º. Пуна салва примарне артиљерије била је тешка 7,23 тоне и могла је да се испали сваких 40 секунди.

Батерије секундарне бродске артиљерије чинило је 16 топова калибра 133 мм (5,25 инча), распоређених у осам двоцевних купола. Максимални домет ових топова износио је 22 км, при елевацији од 45º, док је приликом гађања циљева у ваздушном простору домет топова износио око 15000 метара. Топови секундарних батерија могли су да заузму елевацију од -5 до +70º. Теoретска брзина гађања износила је 10 до 12 граната у минути, док је у пракси та брзина износила свега седам до осам граната у минути.

Поред топова примарне и секундарне бродске артиљерије, брод је располагао и са шест осмоцевних „pom-pom“ противавионских топова калибра 40 мм, као и са осамнаест лаких противавионских топова Oerlikon, калибра 20 мм.

Након што је уведен у флотну листу британске краљевске морнарице, HMS Anson је упућен на Арктичко море, са главнином Домовинске флоте, како би пратио конвоје за Совјетски Савез. Заједно са бојним бродом HMS Duke of York, лаком крстарицом HMS Jamaica и разарачима HMS Keppel, Mackay, Montrose и Bramham, 12. септембра 1942. испловљава на обезбеђење конвоја QP14. Крај 1942. дочекује у пратњи конвоја JW51B, заједно са крстарицом HMS Cumberland и разарачима HMS Forester, Icarus и Impulsive. Већ почетком 1943, 23. и 24. јануара, бојни брод Anson, у друштву крстарице HMS Sheffield и разарача HMS Echo, Eclipse, Faulknor, Inglefield, Montrose, Queenborough, Raider и разарача пољске ратне морнарице Orkan, обезбеђује конвој JW52. Неколико дана касније, 29. јануара, обезбеђује конвој RA52, заједно са крстарицом Sheffield и разарачима Inglefield, Oribi, Obedient и разарачем пољске ратне морнарице Orkan.

Јуна 1942, улогу бојног брода Anson, преузеће на себе британски бојни брод из периода Првог светског рата. Наиме, бојни брод HMS Centurion маскиран је у бојни брод Anson и упућен у Средоземно море, као мамац у операцији Vigorous.

Јула 1943, бојни брод Anson учествује у припремама за операцији Husky, где је имао улогу да привуче пажњу непријатеља. Октобра исте године, заједно са бојним бродом Duke of York и америчком крстарицом USS Tuscalosa обезбеђује заштиту током операције Leader, у којој је са америчког носача авиона USS Ranger кренуо напад на немачко бродовље у норвешким водама.

Фебруара наредне године, у друштву са француским бојним бродом  Richelieu и групом крстарица и разарача, Anson поново учествује у обезбеђењу носача авиона, овог пута британског HMS Furious, са кога је у оквиру операције Bayleaf извршен напад на немачке бродове у норвешким водама. Истоветан задатак извршава и 3. априла, сада у операцији Tungsten, чији је циљ био потапање немачког бојног брода Tirpitz.

На ремонт одлази јуна 1944, да би се у састав флоте вратио марта 1945, када се са Duke of York прикључује британској Пацифичкој флоти. Међутим, када су стигли у зону операције, борбена дејства су већ била завршена. Из Сиднеја је за Хонг Конг испловила 15. августа, са бојним бродом Duke of York, и у друштву са осталим бродовима из Британије и Комонвелта, прихватио предају јапанских снага у Хонг Конгу. Поред тога, биће присутан и у Токијском заливу у време потписивања јапанске капитулације на америчком бојном броду USS Missouri.

Бојни брод Anson је новембра 1949. преведен у резерву, а 17. децембра 1957. продат у старо гвожђе.

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *