Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

HMS Eagle, носач авиона

Наручен јула 1912, са кобилицом положеном 1913, HMS Eagle је свој живот започео као нови бојни брод чилеанске ратне морнарице Almirante Cochrane. Избијање Првог светског рата је довело до прекида градње. Прекид је трајао до 1918, када га је откупила британска краљевска морнарица. Британци су намеравали да изврше конверзију започетог бојног брода у носач авиона.

Као и његови претходници, грађени конверзијом других бродова, и носач HMS Eagle је требао да има два острва. Овај концепт је убрзо напуштен и уместо два, носач је добио једно острво на десном боку и дугу непрекинуту летну палубу. Сви су се слагали да је ово корак напред у конструкцији брода, како морнари тако и ваздухопловци.

Како је био заснован на трупу супердреднота, ова конструкција није била идеална за носач авиона и имала је доста непотребне масе, што није било практично за уклањање. Капацитет крцања авиона био би најмањи од свих британских носача авиона, иако је био дуг 203 и широк 35 метара. Носач је задржао 9 топова калибра 6 инча (152 мм) из пројекта бојног брода, а даље је уграђено пет топова калибра 4 инча (101 мм) и осам топова калибра 40 мм.

Носач HMS Eagle је званично уведен у наоружање 20. фебруара 1924, као највећи носач авиона на свету. Прву дужност је добио у оквиру Средоземне флоте. Упркос ограниченим капацитетима за смештај авиона, HMS Eagle је успео да укрца 24 авиона. Након планског ремонта, HMS Eagle је отпловио на Далеки исток. Почетак Другог светског рата га затиче у Сингапуру, са свега пар авиона типа Swordfish из састава 813. и 814. ескадриле. Након патролирања у Индијском океану, HMS Eagle је повучен на запад ради пратње великог конвоја са аустралијским трупама. До јула 1940. се налазио и источном Средоземљу, још увек са авионима 813. ескадриле и три авиона Sea Gladiator, који су пронађени у сандуцима у једној од лука. Авиони су склопљени и од њих је формирана 885. ескадрила. Током јула и августа 1940. постигнут је одређени успех у патролама, када је потопљена италијанска подморница Iride.

HMS Eagle

Од октобра 1940, HMS Eagle је ангажован у конвојима за снабдевање Малте, када јој италијански авиони SM.79 наносе оштећење на систему дотура авионског горива. Посада ће тек касније приметити оштећење. Операције су се наставиле нападима на Родос и Тобрук, када посада открива оштећење на систему горива. Због ових оштећења HMS Eagle није учествовао у нападу на Таранто, али је за потребе тог напада пет авиона Swordfish пребачено на носач Illustrious. Делујући из Александрије, HMS Eagle је наставио да обавља дужности у пратњи конвоја за Грчку и Малту све до априла 1941. када је примљено наређење да крене кроз Суец, док ће авиони вршити напад на италијанско бродовље код Масаве. Након неуспешног трагања за непријатељским бродовима у Индијском океану, HMS Eagle наставља на југ, за Момбасу и Дурбану, где добија наређење да се сретне са бојним бродом HMS Nelson и настави на севеер, ка Гибралтару. Међутим, приликом састанка са бојним бродом, HMS Eagle добија наређење да патролира јужним Атлантиком све до октобра, када стиже у Гринок ради поправки.

Поправке су вршене до јануара 1942, након којих HMS Eagle поново одлази у Средоземље, где извршава задатак транспорта авиона за Малту, заједно са носачем HMS Argus. Током једног од транспорта, HMS Eagle успева да избегне торпедо, лансирано са италијанске подморнице Dandolo.

У друштву са носачима авиона HMS Victorious и HMS Indomitable, авиони са HMS Eagle су пружали ловачку заштиту током операције Pedestal. HMS Eagle је коначно истрошио сву срећу када је погођен са четири торпеда лансираних са немачке подморнице U-73. Четири минута је било довољно да носач потоне на дно Средоземног мора, 80 миља јужно од рта Салинас (38°3′0″N 3°1′12.00″E). Настрадао је 131 члан посаде, углавном они чије су борбене станице биле дубоко у потпалубљу.

HMS Eagle је потонуо за четири минута
ТТ карактеристике HMS Eagle
Tип носач авиона
Депласман 22 200 т стандардни
Дужина преко свега 203,5 м
Ширина 35,1 м
Газ 8,1 м
Погонска група 4 парне турбине, 50 000 КС
Брзина пловљења 24 чв
Посада 791
Радијус пловљења 4 800 М брзином од 16 чв
Наоружање 9 × 6-инча (152 мм)
5 × 4-инча (102 мм)
Оклопна заштита појас: 114 мм
палуба: 25–38 мм
Авио компонента 25–30

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *