Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

HMS Hermes, носач авиона

Кобилица за први британски, али и први светски – наменски пројектован носач авиона, положена је 15. јануара 1918. у бродоргадилишту Armstrong Whitworth. Добио је име HMS Hermes, а током градње је више пута вршена измена пројекта, све на основу искустава из употребе носача авиона Furious и Argus. Ове измене су проузроковале кашњење у изградњи носача, тако да је овај ушао у наоружање тек 18. фебруара 1924.

Изглед носача HMS Hermes диктирао је облик трупа, пројектован на основу пројекта трупа крстарице, који је имао предност у брзини пловљења, али није имао капацитета за смештај већег броја авиона, што се аутоматски одражавало  и на ватрену моћ самог носача авиона. По првобитном пројекту, носач је имао два острва, али како је још увек владала конфузија по питању најбоље конфигурације носача авиона, Британци су одлучили да ипак уграде једно острво, и то на десном боку брода.

Почетком августа 1939, на носачу авиона је извршен кратки ремонт. У строј се вратио 24. августа, под командом кбб Хутона (F. E. P. Hutton). Првог дана септембра, на носач је слетело 12 торпедних бомбардера типа Fairey Swordfish из састава 814. ескадриле. Средином септембра, HMS Hermes је извршавао противподморничке патроле, у рејону западних прилаза британском острвима. Дан након што је на једној оваквој патроли потопљен носач HMS Courageous, HMS Hermes је лоцирао подморницу, али су напади разарача из пратње (HMS Isis и HMS Imogen) били неефикасни. Након тога, носачу је наређено да отплови за Девонпорт, где му је уграђена опрема за поништавање бродског магнетизма. Заједно са француским бојним бродом Strasbourg, носач HMS Hermes плови за Дакар, где упловљава 16. октобра. Означени као „Force X”, 25. октобра су започели трагање за немачким бродовима на Атлантику. Патролирање је потрајало до децембра, без трага немачким бродовима, тако да је носач HMS Hermes упућен у Британију на ремонт, а успут је отпратио један конвој. Ремонт је трајао од 9. јануара до 10. фебруара 1940, након чега је носач враћен у Дакар, где је наставио са патролама.

HMS Hermes је 25. маја добио новог команданта брода – кбб Онслоа (Richard F. J. Onslow). Након што се вратио са једне од патрола, 29. јуна, нови командант добија наређење да исплови и блокира луку Дакар, јер је гувернер Француског Сенегала објавио прилазак колоније режиму из Вишија. У ноћи 7/8. јула, чамац са носача HMS Hermes је покушао да под француски бојни брод Richelie баци четири дубинске бомбе, док су авиони Swordfish покушали торпедни напад. Чамац је успешно дошао до француског бојног брода, али није дошло до детонације дубинских бомби. Торпедни бомбардери су били нешто успешниј, успевши да оштете један од бродских пропелера. Француски авион је неколико пута извео напад на британске бродове, али без успеха. Након напада, HMS Hermes је кренуо ка Фритауну, али се у олуји 10. јула сударио са наоружаним трговачким бродом HMS Corfu. Приликом судара, три члана посаде носача је повређено (један је касније подлегао повредама), док на другом броду није било повређених. Два брода су се приликом судара спојила, тако да је посада могла слободно да прелази са једног брода на други. Издато је наређење да посада са HMS Corfu преће на HMS Hermes. Бродови су раздвојени комбинацијом турбина носача и избацивањем баласта са HMS Corfu, чиме је олакшан брод. Прамац у дужини од девет метара на носачу авиона је био згужван, али како је оштећење било на надводном делу, несметано је отпловио брзином од 12 чворова за Фритаун. Насупрот њему, HMS Corfu је имао тежа оштећења и морао је да буде тегљен крмом напред. Тегљење до Фритауна је трајало три дана. Носач се убрзо придружи оконвоју за Јужноафричку Републику и 17. августа су започеле поправке у л. Симонстаун. Поправке су завршене 2. новембра, а у Фритаун је упловио 29. новембра.

Носачу авиона HMS Hermes се 2. децембра у трагању придружила лака крстарица HMS Dragon. Касније им се придружује и наоружани теретни брод Pretoria Castle, када долази и наређење за трагање за немачким џепним бојним бродом Admiral Scheer. Састав је испловио 31. децембра из Симотауна, а HMS Hermes је деташован да дуж јужноафричке обале трага за бродовима Вишијевске Француске. Један такав брод је осмотрен 26. јануара. Носач је 4. фебруара отпловио на север како би се сусрео са тешким крстарицама Shropshire и Hawkins, са којима је требао да блокира сомалијску луку Кисмајо. Ова лука се већ налазила под опсадом снага Комонвелта. Тешка крстарица Hawkins је успела 12. фебруара да заплени три италијанска теретна брода, до је носач HMS Hermes успео да ухвати један теретњак. Десет дана касније, HMS Hermes је био један од бродова са задатком да пронађе немачки брод Admiral Scheer. Први подаци о немачком броду дошли су са лаке крстарице HMS Glasgow. Ипак, Немци су поново успели да умакну Британцима. Почетком марта носач стиже у Коломбо, одакле наставља са трагањаем за немачким бродовима. Априла месеца бива послат у Персијски залив како би подржао британске операције у Басри, где остаје до средине јуна, када се враћа на патролирање Индијским океаном, у рејону између Шри Ланке и Сејшела. Патролирање је настављено све до 19. новембра, када стиже у Симонстаун на поправке, које нису биле завршене све до 31. јануара 1942.  Након повратка у строј, HMS Hermes је додељен Источној флоти и бива упућен у Коломбо, где упловљава 14. фебруара.  Пет дана касније испловљава како би прихватио авионе Swordfish из састава 814. ескадриле и сусрео се са аустралијским разарачем HMAS Vampire. Са разарачем у пратњи су кренули у противподморничку патролу. Ескадрила је искрцана 25. фебруара, након што је носач упловио у луку Тринкомале. Средином марта им је наређено да плове за Фриментл у Аустралији, како би се придружили савезничким поморским снагама, али је то наређење опозвано три дана касније и сходно томе су додељени саставу „Force B” Источне флоте.

Јапански авиони су 5.априла напали Коломбо. Након тог напада, носачу авиона HMS Hermes и разарачу HMAS Vampire је наређено да отплове за Тринкомале, како би се припремили за учешће у операцији Ironclad, британску инвазију на Мадагаскар. Авиони 814. ескадриле послати су на обалу. Након упозорења на јапански ваздушни напад,  HMS Hermes и HMAS Vampire су испловили из Тринкомалеа и запловили на југ. Јапански извиђачки авион, лансиран са бојног брода Haruna, их је уочио  стотинак миља јужно од Тринкомалеа. Британци су пресрели радио извештај пилота о уоченим британским бродовима и наредили бродовима да се врате у Тринкомале. Намеравали су да им обезбеде ловачку подршку, али су бродови морали да им се приближе што је више могуће. Јапанци су у напад послали 85 обрушавајућих бомбардера типа Aichi D3A и девет ловачких авиона Mitsubishi A6M Zero. Процена је да је најмање 32 авиона извршило напад. Британци су као помоћ својим бродовима послали шест ловачких авиона Fairey Fulmar II из састава 273. ескадриле. Још шест авиона истог типа, из састава 803. и 806. ескадриле је пристигло на бојиште након потапања британског носача. Разарач је потопљен у следећем налету. Преостали јапански авиони су извршили напад на остале британске бродове, који су се налазили северније. Успели су да потопе помоћни брод Athelstone, корвету Hollyhock, танкер British Sergeant и теретни брод Norviken, који је пловио под норвешком заставом.

Носач HMS Hermes је потонуо уз губитак 307 чланова посаде, укључујући и самог команданта брода. Командант разарача HMAS Vampire и седам чланова његове посаде је такође погинуло. Највећи број преживелих чланова посаде спашен је ангажовањем болничког брода Vita. Јапанци су у нападу изгубили четири авиона D3A, а још пет је оштећено.

HMS Hermes и HMAS Vampire под нападом јапанских авиона
HMS Hermes тоне
ТТ карактеристике HMS Hermes
Tип носач авиона
Депласман 11 020 т стандардни
13 900 т пуни
Дужина преко свега 182,9 м
Ширина 21,4 м
Газ 7,1 м
Погонска група 2 парне турбине, 6 котлова, 2 осовинска вода,
40 000 КС
Брзина пловљења 25 чв
Посада 566 (без ваздухопловног особља)
Радијус пловљења 5 600 М брзином од 10 чв
Наоружање 6 × 140 мм
4 × 101 мм
Оклопна заштита појас: 76 мм
палуба: 25 мм
Авио компонента 20 авиона
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *