Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

HMS Illustrious, носач авиона

Крајем 1943. године су престале да важе ограничења задата Поморским споразумима из Вашингтона и Лондона. Међутим, на снагу су ступила ограничења Другог поморског споразума из Лондона, потписаног 1935. године. Ова ограничења су се односиле на смањење депласмана носача авиона са 27 000 на 23 000 тона. Следећа два британска носача авиона су наручена у оквиру програма пренаоружавања из 1936. и само су привремено ограничени на 23 000 тона, ишчекујући ратификацију споразума, док је наредних четири носача имало депласман сходно ограничењима. Носачи авиона класе Illustrious су због ових ограничења морали да имају пасивну одбрану. Сваки носач у класи је требао да има противавионске батерије и оклопну заштиту способну да издржи погодак бомбе масе 227 кг или пројектил калибра 152 мм. Овако димензионисана оклопна заштита би очигледно била тешка, тако да се морала направити уштеда у маси. Уштеда је плаћена између осталог и тиме што су два планирана хангара замењена једним, димензија 140 х 19 м, заштићеним плочом дебљине 76 мм. Кровна плоча хангара је била саставни део летне палубе носача. У овако димензионисан хангар могло је бити смештено до 30 торпедних бомбардера и шест ловачких авиона. То је била половина капацитета носача авиона Ark Royal, али је оклопна заштита удвостручена.

Поринут 5. априла 1939, Illustrious је уведен у оперативу маја 1940. У августу је распоређен у састав Медитеранске флоте. Прве дужности су се односиле на заштиту конвоја, али ускоро потапа пар италијанских разарача. Даљи напади на италијанске аеродроме и положаје дуж обале северне Африке, били су такође успешни.

HMS Illustrious је ушао у историју 11. новембра 1940, учешћем у операцији Judgement, када је постао први носач авиона са кога је кренуо масивни напад на непријатељско бродовље. Циљ напада је била италијанска флота у луци Таранто, који су нападнути авионима Swordfish из састава 813, 815, 819. и 824. ескадриле. Овај напад је за резултат имао потапање бојног брода Conte di Cavour и тешка оштећења на два бојна брода: Littoriо и Caio Duilo. Британци су у нападу изгубили два авиона.

Оклопна заштита носача је проверена 10. јануара 1941, када је била циљ италијанских и немачких бомбардера. Бомбардован је док се налазио у пратњи конвоја, источно од Сицилије. Погођен је са шест бомби, од којих је једна пробила палубу, али не и под хангара, јер би тиме штета била још већа. Носач је морао да отплови за Малту, где је поново бомбардован, у два наврата – 16. и 19. јануара. Са Малте плови за Александрију, где су извршене привремене поправке, а потом плови за Дурбан, где је докован. Како су били потребни обимнији радови, носач Illustrious 12. маја упловљава у бродоградилиште у Норфолку, где су уз неопходне поправке, извршене и одређене модификације.

Вративши се у домаће воде, марта 1942, HMS Illustrious, заједно са носачем исте класе HMS Indomitable, плови за Индијски океан како би учествовао у операцији Ironclad. Након успешног завршетка операције, Illustrious се враћа у британске воде. У периоду од марта до маја 1943. су вршене поправке и ремонт склопова. Након неуспешног покушаја да измами немачки бојни брод Тирпиц из фјорда, јула 1943, Illustrious је придодат саставу „Force H“, са задатком подршке операције Avalanche (савезничко искрцавање код Салерна). Након даљих ремонтних радова крајем 1943, носач је придодат Далекоисточној флоти, по други пут. Упловљава у Тринкомале 31. јануара 1944. До августа 1944, авиони са носача Illustrious су извели бројне нападе на јапанске положаје на Сабангу, Сурабаји и Андаманским острвима. Крајем јануара 1945, сада у саставу новоформиране британске Пацифичке флоте, HMS Illustrious учествује у нападу на Палембанг. Крајем марта, HMS Illustrious, Indefatigable, Indomitable и Victorious се придружују америчкој Пацифичкој флоти и улазе у састав Ударне групе 57. Ове саге су подржавале искрцавање на Окинаву, током које је Illustrious претрпео оштећења у нападу јапанских камиказа. Последње борбено ангажовање носача Illustrious у Другом светском рату десило се 14. априла, учествовањем у нападу на острво Формоза. Након што је замењен носачем Formidable, Illustrious је отпловио на Филипине и потом, преко Сиднеја, вратио се у Росит.

Како није било потребе за учешћем у нападу на јапанска острва, носач Illustrious је требао бити преграђен у носач за обуку и опитовање. У овој улози, на носачу је вршено испитивање скоро свих авиона које је британско морнаричко ваздухопловство користило до почетка педесетих година. Крајем 1956. је исечен у старо гвожђе.

ТТ карактеристике HMS Illustrious
Tип и класа носач авиона класе Illustrious
Депласман 23 369 т (стандардни)
Дужина 225,6 м дужина преко свега
216,4 м дужина на воденој линији
Ширина 29,2 м
Газ 8,8 м
Погонска група 6 котлова, 3 парне турбине, 111 000 КС
Брзина пловљења 30 чв
Посада 1 229 чланова
Даљина пловљења 10 700 М брзином од 10 чв
Наоружање 8 х двоцевни топ 113 мм
6 х четвороцевни топ 40 мм
Оклопна заштита појас водене линије
летна палуба
бочне стране хангара
водонепропусне преграде
114 мм
76 мм
114 мм
64 мм
Авио компонента 36 авиона
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *