Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Камион GMC CCKW

У студији логистичких јединица америчких оружаних снага у Eвропи током Другог светског рата, улога камиона носивости 2,5 тоне била је изузетно велика. Камиони ове носивости су били већином модели фабрике GMC, a међу њима се издвајао модел CCKW.

Камиони по истим спецификацијама које је издала америчка војска, произвођени су и у компанијама International Harvester, Studebaker и REO, али је „џемсов“ модел CCKW произведен два пута више од свих осталих заједно.

Развој модела CCKW је започет 1939, када је америчка војска затражила камион са погоном на свим точковима, са бензинским мотором, носивости 2,5 тоне. Војска је тражила ову носивост јер је сматрала да су камиони те величине најприкладнији како за употребу и транспорт бродовима, тако и за саму производњу. Предложена конструкција камиона је била зансована на предратном типу камиона. Након неколико прелиминарних решења, CCKW је у коначној форми фебруара 1941. ушао у серијску производњу.

Ознака CCKW је добијена употребом стандардне терминологије компаније GMC: C-модел из 1941, C- конвенционална конфигурација кабине, K- погон на свим точковима; W- дупла задња осовина.

До средине 1945. је произведено преко 500 000 камиона овог модела, мада према неким изворима број произведених камиона CCKW се креће и до 800 000 комада. У периоду 1942-43, започиње производња камиона са отвореном кабином, уместо дотадашње затворене, металне кабине. Верзија са платном прекривеним товарним сандуком била је најчешћа верзија камиона. Ипак, CCKW се појављивао и као цистерна за гориво, цистерна за воду, самоистоваривач, возило за деконтаминацију, компресорска станица итд. Основна конструкција камиона била је и основа за неколико других, такође успешних конструкција, међу којима се издвајају AFKWX (камион) и DUKW (амфибија). Око 10% укупно произведених CCKW је са мањим међуосовинским растојањем и ои су коришћени углавном за вучу артиљеријских оруђа.

CCKW цистерна за гориво, капацитета 2800 литара
Камиони GMC CCKW у конвоју „Red Ball Express“

Средином 1944, камиони CCKW су се већ доказали, али оно што ће их сврстати у легенду је „Red Ball Express“. Red ball Express је систем конвоја који је снабдевао савезничке јединице које су се брзо кретале кроз Европу након што су пробиле немачке линије у Нормандији. Рута је била означена црвеним круговима, као и сами камиони, који су тиме добијали предност проласка комуникацијама. Пуковник Loren Albert Ayers је проблем узаних француских друмова решио тако што је установио две руте, на којима су се камиони кретали у једном смеру; северни за конвој који се креће ка истоку, где су се кретали натоварени камиони и јужни, за камионе који се враћају назад на запад. Овај систем дотура је кренуо са радом 25. августа 1944. и трајао је до 16. новембра, када је за снабдевање отворена лука Антверпен). На свом врхунцу, на овим рутама се кретало скоро 6 000 возила, који су дневно превозили око 12 500 тона залиха. Тако је за три месеца, колико је овај систем конвоја коришћен превежено око милион тона залиха.

Камиони CCKW су се у наоружању америчких оружаних снага задржали до 1956, док су их неке државе користиле и у деведестим годинама.

ТТ карактеристике CCKW 353
Маса 5 100 кг
Дужина 650 цм
Ширина 218 цм
Висина 236 цм
Посада 2 члана
Наоружање постоље за митраљез
Погон бензински, GMC 270 269 снаге 91,5 КС
Брзина 72 км/ч

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *