Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Крстарећи тенк Comet

Британски крстарећи тенк Cruiser Comet I (A34)је своје прво ватрено крштење имао пред крај Другог светског рата. Конструисан је да пружи већу способност у противоклопној борби сквадронима наоружаним тенковима Cromwell. Наоружан топом калибра 77 мм, био је ефикасан у борби против немачких тенкова који су се поткрај рата налазили на бојишту. У наоружању британских оружаних снага остао је до 1958. Примерци, продати другим земљама, остали су у наоружању и до осамдесетих година.

Крстарећи тенк Comet из састава 11. оклопне дивизије

Пројект и развој

Позадина развоја

Искуство стечено у борбама против немачких снага у афричкој пустињи, показало је да британски крстарећи тенк има доста недостатака. Стога су Британци испоставили захтев за нови крстарећи тешки тенк који би био супериоран у односу на немачке тенкове. Из економских разлога, али и због ефикасности, нови тенк је морао да користи што је могуће више компоненти тенка Crusader.

Почетни пројекти су били Nuffield-ов „A24 Cruiser Tank Mk VII Cavalier tank“ и Leyland-ов „A27L Cruiser tank Mk VII Centaur tank“. Leyland-ов модел је користио истоветан мотор као и Nuffield-ов тенк, али је имао и могућност накнадне уградње снажнијег мотора Rolls-Royce Meteor. Крстарећи тенк Mk VII (A27M) Cromwell је био продукт паралелног развоја тенкова Cavalier и Centaur. Кромвелов мотор Meteor се показао као врло поуздан и омогућавао је добру покретљивост тенка. Ипак, било је и одређених проблема. Уколико се напетост гусеница није константно одржавала, често би долазило до њеног спадања. Било је и извесних проблема са ломом елемената вешања, делом због велике брзине кретања тенка.

У развоју се налазила још једна верзија, ознаке A30 Cruiser Mk VIII Challenger. То је била верзија наоружана снажним топом (OQF 17-pounder), због чега је тело тенка Cromwell морало бити олакшано, а на тело уграђена већа купола. Услед споре производње тенкова Challenger, конверзија тенкова Sherman настала уградњом топа 76,2 мм (OQF 17-pounder) је добила и званичну подршку. До испоруке довољне количине тенкова Challenger, Британци су планирали да по један тенк Sherman Firefly испоруче свакој јединици наоружаној тенковима типа Cromwell, чиме би структура наоружања у тенковском воду била три тенка Cromwell и један тенк Sherman Firefly; то је било незадовољавајуће „појачање“ јер су тиме повећани захтеви за одржавањем, снабдевањем итд, једноставно било је непрактично спајати два модела тенка у једној тенковској јединици. Узгред, ова два типа тенкова су била и различитих перформанси, што је усложавало и отежавало њихову употребу као јединице.

A34

Пројектанти су тенком А34 (ознака по спецификацији британског Генералштаба), касније названим Comet, намеравали да поправе неке од недостатке тенка Cromwell (спадање гусенице, ломове елемената вешања) и побољшају главне предности: ниску силуету и велику брзину кретања. На почетку се очекивало да нови тенк буде наоружан новим Викерсовим топом, моделом „High Velocity 75mm“. Међутим, топ се није могао уградити у пројектовану куполу, те је стога замењен топом „77mm HV“. Овај топ је био истог калибра, 76, 2 мм, али је користио старију муницију. Ова муниција је имала мању брзину на устима цеви, али је имала предност у погледу лакшег смештаја и манипулисања њом у самом тенку. Купола тенка Challenger била је већа и омогућавала је несметан смештај и рад двојице чланова посаде – без промена у димензијама тела тенка. Направљено је још унапређења: побољшана је оклопна заштита, купола и тело тенка су израђени варењем, са кованом блендом топа, муниција је смештана у оклопљеном бункеру, вешање је било ојачано, уграђено електро покретање куполе итд.

Дебљина оклопа се кретала од 32 до 74 мм на телу тенка, док се дебљина оклопа куполе кретала од 57 до 102 мм.

Брзина кретања је била ограничена на 51 км/ч, како би се сачувале компоненте ходног дела, али и самог мотора.

Прототип тенка је био спреман 1944, када су кренула и сама испитивања тенка. Серијска производња је започела септембра 1944, јер се у међувремену радило на отклањању недостатака уочених током испитивања. До краја рата је произведено 1 200 примерака.

Тенкови су били опремани са два радио уређаја: Wireless Set No. 19, за одржавање везе унутар тенковске јединице, и No. 38 Wireless за комуникацију са пешадијским јединицама. Као и многи други британски тенкови, и овај модел је на задњој страни имао телефонски уређај, као везу пешадије која је пратила тенк са посадом унутар тенка.

Употреба

11. оклопна дивизија је била прва јединица која је добила нове тенкове. Пренаоружавање је започело децембра 1944. и то је била једина дивизија комплетно пренаоружана новим тенковима. Услед касног доласка на бојиште, тенкови Comet нису учествовали ни у једној великој бици, мада су коришћени у борбама.

ТТ карактеристике Comet I
Маса 33,53 т
Дужина 6,55 м (без цеви топа)
Ширина 3,04 м
Висина 2,67 м
Посада 5 чланова
Наоружање 1 х 76,2 мм (77 mm HV)
2 х 7,92 мм
Погон бензински мотор Rolls-Royce Meteor Mark III снаге 600 КС
Аутономија 250 км
Брзина 51 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *