Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Крстарећи тенк Mk VIII Centaur

Крстарећи тенк Mk VIII Centaur је наследник тенка Cromwell и као такав је настао у складу са захтеваним тактичко техничким карактеристикама. На основу тих захтева, тенк Cromwell је био погоњен Ролс Ројсовим мотором Метеор, док је  Centaur био погоњен мотором Liberty, производом компаније Leyland Motors. У многим другим аспектима, тенкови Centaur и Cromwell су били идентични (сем погона, мењача и осталих компоненти трансмисије). Неки тенкови типа Centaur су били погоњени моторима Метеор и они добијају ознаку Cromwell.

Компанија Leyland је већ производила крстарећи тенк, познат као „крстарећи тенк Mk VII Cavalier“, који се показао као уопште гледајући неуспели пројекат. Имао је слабе перформансе, механичке кварове и кратак животни век мотора. Leyland је, логично, у пројектовању тенка Centaur искористио одређене компоненте и техничка решења са тенка Cavalier, али је тако пренео и одређене техничке проблеме са старе конструкције. Мотор је био преслаб да пружи Кентауру потребне перформансе; такође је и животни век мотора остао проблематичан.

Centaur I је произвођен са топом калибра 57 мм, који је био уобичајен тенковски топ тог доба. Први примерци тенка излазе из фабрика јуна 1942. Први примерци су коришћени само у процесу обуке. Неки од тенкова из првих серија одликују се допунским резервоарима горива. Тенкови Centaur III су произвођени у малој серији и одликовао их је јачи топ, калибра 75 мм. Дебљина оклопа се кретала од 20 до 76 мм. Centaur IV је био главна борбена верзија тенка, произведена специјално за наоружавање Оклопне групе за подршку краљевских маринаца за потребе искрцавања на Нормандију. Овај модел тенка је био наоружан хаубицама за блиску подршку калибра 95 мм. Произведено их је 80 комада и били су намењени за употребу у почетној фази десанта.

Убрзо након искрцавања, ови тенкови су повучени и з борбе и по старом рецепту су послужили за конверзију. Као и обично, вршена је конверзија у артиљеријску осматрачницу (Centaur OP), борбено возило пешадије (Centaur Kangaroo), тенк за извлачење (Centaur ARV), самоходно противавионско оруђе итд.

ТТ карактеристике Centaur III
Маса 28 849 кг
Дужина 6,35 м
Ширина 2,895 м
Висина 2,489 м
Посада 5
Наоружање 1 х 75 мм
2 х 7,92 мм
Погон бензински мотор Nuffield Liberty Mk V V-12 снаге 395 КС
Аутономија 265 км
Брзина на путу 43,4 км/ч
на терену 25,7 км/ч

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *