Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Крстарећи тенк Mk VIII Cromwell

Крстарећи тенк Cromwell у поставци аустралијског музеја оклопних јединица. Ово је једини примерак тенка који је послат у Аустралију

Разлика између „крстарећих“ и пешадијских“ тенкова у британским оружаним снагама опстала је скоро до краја рата, упркос чињеници да већина других националних армија није имала овакву поделу. Опстала је чак и упркос лошим искуствима са првим „крстарећим“ тенковима који су били лако оклопљени и наоружани основни борбени тенкови и наставила се чак и након што је затражена замена Крусејдера. Потреба за боље и оклопљеним и наоружаним тенковима је коначно доспела до војних врхова тако да су 1941. формулисани тактичко технички захтеви за нови тенк. Као одговор на нове захтеве, на основном дизајну А27 су израђене две верзије тенкова: А27L са мотором компаније Liberty (каснији Centaur) и L27M са мотором Rolls-Royce Meteor, из кога ће се развити тенк Mk VIII Cromwell.

Први тенкови типа Cromwell су произведени јануара 1943. Прва три модела тенкова (Cromwell I са топом 57 мм и два митраљеза Беса, Cromwell II са ширим гусеницама и једним митраљезом и Cromwell III настао уградњом новог мотора у тенк Centaur I) су били наоружани топом калибра 57 мм, али је током 1943. одлучено да је потребно нешто теже, тако да је захтевао наоружавање тенкова топом калибра 75 мм. Први модел тенка наоружан топом калибра 75 мм, Cromwell Mk IV, је ушао у наоружање оклопних пукова већ у октобру 1943. Овај топ је остао у наоружању тенка све до модела Cromwell Mk VIII, који је био наоружан хаубицом калибра 95 мм за блиску подршку јединица.

У време када су тенкови Cromwell постали спремни за борбу, британске оружане снаге су већ биле у процесу пренаоружавања тенковима M4 Sherman. Ипак, ови тенкови су употребљени у борби. Многи су коришћени у саставу 7. оклопне дивизије, у операцијама које су уследиле након искрцавања на Нормандију.

Тенкови типа Cromwell су били одскочна даска за пројектовање тенкова Comet који ће се показати као најбољи британски тенкови тог периода. Ипак, тенкови Cromwell су били важни тенкови, не само као борбени тенкови, већ и као конвертована возила. Тако су постајале верзије покретних артиљеријских осматрачница (Cromwell OP), тенкова за извлачење (Cromwell ARV), тешко оклопљени јуришни тенкови (А33) итд.

ТТ карактеристике Cromwell IV
Маса 27 942 кг
Дужина са топом 6,42 м
Ширина 3,048 м
Висина 2,51 м
Посада 5
Наоружање топ 75 мм
2 х 7,92 мм Беса
Погон бензински мотор Rolls-Royce Meteor V-12 снаге 570 КС
Аутономија 278 км
Брзина 61 км/ч
Тенк Cromwell из састава 11. оклопне дивизије, Француска, 15. август 1944.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *