Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки митраљез Vickers-Berthier

Серија лаких митраљеза Vickers-Berthier потиче из француског пројекта, произведеног непосредно пред избијање Првог светског рата. Први пут се појавио 1909, са потписом генерала Андреа Бертијеа (Andre Berthier) као конструктора. Упркос формалном усвајању у наоружање америчких оружаних снага 1917, у САД није никада произвођен, из разлога што није било капацитета за производњу. Након рата, САД нису имале великог интересовања за овај модел митраљеза, да би 1925. британски Vickers откупио лиценцу. Разлог куповине лиценце лежи у томе да су Британци желели да замене Викерсове митраљезе лакшим и поузданијим моделом. Након серије испитивања у британским оружаним снагама митраљез је усвојен у наоружање индијских оружаних снага као стандардни лаки митраљез. Касније је производна линија за производњу овог модела успостављена у индијском граду Ишапуру. По изгледу, овај митраљез био је сличан са митраљезом Bren, али је посматрајући конструкцију – било је доста разлика.

Поред великог уговора за опремање индијске армије, митраљез је извожен у неколико балтичких и јужноамеричких држава, а данас је један од најмање познатих митраљеза Другог светског рата. Разлог томе је искључиво лоша реклама, тј. одсуство било какве рекламе.

Једна верзија митраљеза је успела да се покаже у рату. Ова верзија је била модификована уградњом добоша изнад уводника метака и рукохватом учвршћеним на задњем делу, уместо кундака. Овако, специјално конструисан митраљез је био намењен за уградњу у отворени кокпит авиона, на месту осматрача. За потребе РАФ је израђен већи број примерака, где су били познати под ознаком Vickers G.O или Vickers K, али је скоро одмах по увођењу дошло до престанка ере авиона са отвореним кокпитом. Митраљез није био погодан за употребу  ускученим, затвореним авионским турелама, тако да се његова употреба у ратном ваздухопловству брзо завршила. Један број је коришћен на авионима типа Swordfish. Велики број ових митраљеза је 1940. извучен из складишта и коришћен где год је требало појачати ПВО, како на аеродромима тако и на другим објектима.

Овај митраљез је масовно коришћен у Северној Африци, нарочито од стране разних нерегуларних формација – најчешће уграђен на тешким камионима и теренским возилима. Показало се као идеално у тој улози, показујући истовремено и како је требало користити оригиналну верзију митраљеза. Ипак, митраљези Bren су захваљујући својој бројности успели да потисну ове врло квалитетне митраљезе из даље употребе.

Vickers G.O.
ТТ карактеристике Vickers-Berthier  Mk3 Vickers G.O.
Маса 11,1 кг 9,5 кг
Дужина 1156 мм 1016 мм
Дужина цеви 600 мм 529 мм
Калибар 7,7 мм 7,7 мм
Брзина гађања 450-600 мет/мин 1000 мет/мин
Брзина зрна на устима цеви 745 м/с
Храњење оквир са 30 метака добош са 96 метака
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *