Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки тенк 7TP

Тенк 7TP са јдном куполом

Лаки тенкови 7TP (siedmiotonowy polski – 7-тонски пољски) су настали даљим развојем британског тенка Vickers Mk.E, које су Пољаци лиценцно производили. У односу на свог претходника, пољски седмотонац је био: боље наоружан (противтенковским топом калибра 37 мм), боље оклопљен (плочама дебљине 17 мм спреда), имао је модификовани систем вентилације, Гундлах перископ, радио уређај и био је погоњен снажнијим, дизел мотором, што га чини првим европским тенком са таквом врстом погона.

Као и британски претходник, и 7TP је произвођен у две варијанте: са једном куполом – наоружаном топом калибра 37 мм и са две куполе – наоружане са два митраљеза Ckm wz.30 калибра 7,9 мм. Након почетних тестова, било је посве јасно да је варијанта са две куполе застарео концепт, као и да нема довољну ватрену моћ.

Пре избијања Другог светског рата, највећи део произведених тенкова са две куполе је модификован на верзију са једном куполом, тако да је у наоружању пољских оружаних снага остало 24 оваквих тенкова.

Тенк 7TP са две куполе.

Током 1938. произведено је и 13 прототипова тенкова са бољом оклопном заштитом, ознаке 9TP. Иако овај модел није ушао у производњу, ови прототипови су употребљени у одбрани Варшаве септембра 1939.

Генерално гледано, ови тенкови су сматрани квалитетнијим од немачких лаких тенкова Panzer I и Panzer II, али је у периоду од 1935. до 1939. произведeно свега 4 прототипа и 132 серијска примерака, што није могло бити од утицаја на немачку инвазију на Пољску септембра 1939. Сви тенкови типа 7TP су учествовали у рату, дејствујући у саставу 1. и 2. батаљона лаких тенкова, с тим да је пар комада коришћено за обуку.

Први батаљон, наоружан са 49 једнокуполних тенкова 7TP, своје прво ватрено крштење има 4. септембра, дејствујући углавном као покретна резерва, покривајући повлачење са првих линија. Четири дана касније, 1. батаљон успева да заустави немачко напредовање на централном сектору, омогућавајући пољским снагама да се повуче назад пре него што су коначно поклекли следећег дана. Јединица се 21. септембра предала Немцима, заједно са преосталим тенковима.

Немци у Варшави позирају са заробљеним тенком 7TP.

Други батаљон, идентично наоружан као и 1. блт, ушао је у борбу код реке Прудков. На дан 5. септембра се налази на челу пропалог контранапада пољских снага, када трпи знатне губитке. Десет дана касније, 15. септембра, учествује у бици код Влодаве (на реци Буг), где такође три знатне губитке, овог пута од дејства немачке авијације. Посаде су 17. септембра уништиле преостале тенкове, јер су добили вести о нападу Совјетског Савеза са истока. Сво преживело људство јединице је пребегло у Румунију.

Тенкови који су раније коришћени за обуку, за потребе ратовања су организоване у две импровизоване јединице: 1. и 2. чета лаких тенкова. Прва чета је била наоружана са 11 тенкова 7TP са две куполе и, како је због претрпљених губитака постала борбено неупотребљива, пребачена је у састав 2. чете. Ова чета је при формирању имала такође 11 тенкова, али са једном куполом. Успешно је зaдржала немачке тенкове код Воле, као и у неколико противудара тактичког нивоа. Током опште пољске офанзиве, претрпела је знатне губитке услед немачких напада из ваздуха. Посаде су 27. септембра уништиле преостале тенкове.

Након завршетка инвазије на Пољску, Немци су запленили 20 тенкова 7TP, док су се Совјети дочепали свега једног тенка. Двадесет тенкова је пребачено на територију Румуније, заједно са посадама.

Према појединим изворима, на крају немачке и совјетске инвазије на Пољску, 20 тенкова се повукло на територију Румуније и Мађарске, док је скоро 40 напуштено због проблема са погоном и недостатка горива. Након пада Пољске, Немци су заробљене тенкове уврстили у састав 203. тенковског батаљона 1. оклопне дивизије, под ознаком Pzkpfw 731(p). Oви тенкови су касније употребљени током напада на Норвешку и Француску.

ТТ карактеристике
Маса 9,9 т
Дужина 4,6 м
Ширина 2,4 м
Висина 2,27 м
Посада 3 члана (командир, нишанџија, возач)
Наоружање 1 х 37 мм Bofors wz.37
1 х 7,92 мм Ckm wz.30
Оклопна заштита 17 мм
Погон дизел мотор PZInż.235(Saurer VBLDd) снаге 110 КС
Однос снага/маса 11 КС/т
Аутономија 150 км
Брзина 37 км/ч

Сличне странице:

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *