Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки тенк амфибија Т-38

Пројектован у периоду од 1934. до 36, у бироу фабрике бр. 37 у Москви, тенк Т-38 је био наследник тенка Т-37, који је пак био пројектован на основу француског лаког извиђачког тенка AMR 33. Тенк је био погоњен домаћим мотором ГАЗ и био је јефтин за производњу. Пловност тенка је обезбеђен телом велике запремине и великим бокобранима. У води, возило је било погоњено малом трокраком елисом на задњем делу тела тенка.

Ови тенкови су били намењени за извршење задатака извиђања и подршку јединица пешадије. Као извиђачки тенк, Т-38 је имао предност ниске силуете и добру покретљивост, као и могућност савлађивања водених препрека пливањем. Због својих димензија и мале масе, тенк Т-38 је било могуће транспортовати и ваздушним путем, што је демонстрирано на војним маневрима у Кијеву 1936, када су тенкови Т-38 транспортовани бомбардерима Тупољев ТБ-3, и то тако што су били причвршћени испод трупа бомбардера. Пешадијски батаљони су били наоружани са по 38 тенкова Т-38, док је у падобранским батаљонима тај број износио 50. Ипак, танак оклоп и наоружање од свега једног митраљеза учинили су да тек добије врло ограничену употребу у борби; недостатак радио уређаја у већем броју тенкова ограничила је и њихову употребу у функцији извиђања бојишта. Како су ограничења бивала све већа и већа, Совјети су намеравали да ове тенкове замене тенковима Т-40. Избијање Другог светског рата је омело ову замисао, пошто је до избијања рата произведен премали број тенкова Т-40.

Произведено је око 1500 тенкова Т-38, што илуструје важност амфибијских извиђачких тенкова за Црвену армију. Неки од тенкова су били наоружавани топом калибра 20 мм, што је убрзо одбачено, пошто је топ 20 мм сметао возачу да несметано управља тенком.

Своје ватрено крштење тенкови Т-38 имају у Зимском рату са Финском 1940, где су се показали као неуспешни. Лако наоружање и танак оклоп чинили су га рањивим и на пушчану ватру. На ограничено проходном терену Финске, овај тенк је често био клопка за сопствену посаду. У Другом светском рату такође није имао неких успеха; велики број је заробљен од стране Немаца у првој фази рата. Након 1941. се ретко виђа као учесник борби, али се зато користи као артиљеријски трактор. Учињени су одређени напори да се на њега угради и ПВО топ калибра 37 мм, али је то ипак био превелики терет за слабу шасију тенка.

Верзије тенка

Т-38РТ, верзија са уграђеним радио уређајем
ОТ-38, верзија наоружана бацачем пламена
Т-38М1, прототип са новом трансмисијом, превише комплексном за серијску производњу
Т-38М2, модификација тенка са модернијим мењачем и новим мотором, ГАЗ М1
Т-38ТУ, командни тенк, разликује се по додатној антени
СУ-45, експериментални модел, наоружан топом 45 мм
Т-38ТТ, експериментални даљински управљани тенк

ТТ карактеристике
Маса 3,3 т
Дужина 3,78 м
Ширина 3,33 м
Висина 1,63 м
Посада 2 члана
Наоружање 7,62 мм ДТ
Оклопна заштита 3-9 мм
Погон ГАЗ, 40 КС
Однос снага/маса 12 КС/т
Брзина 40 км/ч
Аутономија 170 км

Поделите:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *