Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки тенк Renault R 35

Колона тенкова R 35 француских оружаних снага

Почеци Реноовог тенка R 35 везују се за конструкцију познату под првобитној ознаци Renault ZM, произведену крајем 1934. као одговор на захтеве француских оружаних снага за замену застарелих тенкова  Renault FT 17 који су потицали из времена Првог светског рата. Испитивања новог тенка започела су 1935, а исте године је без завршетка тестирања наређена серијска производња. Разлог за овакав поступак Француза лежи у припремама Немачке за рат. Пре него што је кренула серијска производња, одлучено је да се повећа дебљина оклопа са 30 на 40 мм.

Тенкови R 35 никада нису у потпуности заменили тенкове FT 17, али је до 1940. произведено преко 1600 комада. Са том цифром, тенкови R 35 су били најбројнији француски пешадијски тенкови у употреби. Споља гледано, нови тенк се разликовао од модела FT 17; то је био мали тенк са двочланом посадом. У конструкцији је коришћено доста ливених плоча, а вешање је било као и код осталих Реноових коњичких тенкова тог времена. Возач се налазио напред, док је командир обављао дужности нишанџије и пуниоца топа калибра 37 мм, као и нишанџије на спрегнутом митраљезу калибра 7,5 мм. Купола је била слабо опремљена нишанским и осматрачким инструментима тако да је командир доста времена проводио у стојећем ставу уколико је желео да осматра бојиште.

Тенк R 35 је био прилично бучно возило, као и остали француски тенкови тог времена. Током 1940. је приказана унапређена верзија тенка, са другачијим вешањем, ознаке AMX R 40. У време напада Немаца на Француску, произведено је свега пар комада овог модела. Тенкови R 35 су се ускоро показали као недорасли за борбу са немачким тенковима. Французи су их користили у мањим групама, као подршку пешадије, так ода нису имали никакве шансе у борби против већих формације немачких тенкова. Њихов топ показао се као преслаб, чак и против најлакше оклопљених немачких тенкова.

У немачке руке је пао велики број ових тенкова, скоро нетакнутих. Ови тенкови су убрзо распоређени у гарнизоне у унутрашњости, као и у јединице и школе за обуку тенкиста. Ннападом на Совјетски Савез, многи тенкови R 35 су остали без куполе и служили као артиљеријски трактори или возила за транспорт муниције. Касније је извршена конверзија у самоходна противтенковска или самоходна артиљеријска оруђа, а саме куполе су уграђиване у Атлантски зид.

ТТ карактеристике
Маса 10 000 кг
Дужина 4,20 м
Ширина 1,85 м
Висина 2,37 м
Посада 2
Наоружање топ 37 мм
митраљез 7,5 мм
Погон бензински мотор Renault снаге 82 КС
Аутономија 140 км
Брзина 20 км/ч

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *