Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лаки тенкови Vickers

Лаки тенкови Викерс (Vickers) потичу из серије танкета развијених и произведених у компанији Карден Лојд (Carden-Loyd) током двадесетих година.  Једна од тих танкета, Carden-Loyd Mk VIII, била је у ствари прототип лаког тенка Викерс Мк.I.  Произведено је свега неколико возила овог модела који су превасходно послужили за стицање увида у то какав би требао бити наредни модел. Мк.I је имао двочлану посаду и малу куполу са митраљезом калибра 7,7 мм.

Лаки тенк Викерс Мк.VIБ

Из модела Мк.I, развијен je лаки тенк Мк.IA, који је имао бољу оклопну заштиту, а из кога је 1930. настао лаки тенк Мк.II који је имао модификовану куполу и вешање. Он је представљао основу за касније верзије до лаког тенка Мк.VI. Сви ови лаки тенкови су имали једноставни труп од плоча дебљине од 10 до 15 мм, спајаних заковицама. Почевши од модела Мк.V на даље купола је повећана тако да су у њој била смештена два члана посаде. Тиме је посада тенка нарасла на три члана. Од овог модела је у куполу уграђиван и митраљез калибра 12,7 мм. Од модела Мк.VI уграђиван је и тешки митраљез у калибру 15 мм. Код овог модела је уграђиван и бољи систем хлађења мотора, као и модерније осматрачке справе да би се на крају уграђивао и чешки митраљез Беса калибра 7,92 мм.

Лаки тенкови Викерс су коришћени током тридесетих година и почетком рата. Многи од првих модела су коришћени у Индији и у полицијским јединицама где су се показали као идеални. Ипак, у борбеним дејствима са почетка Другог светског рата су се показали као неадекватни, почевши од слабе оклопне заштите па до мале ватрене моћи. У Француској су се током 1940. користили у првим линијама, што је дефинитивно било погрешно, јер су у суштини то била извиђачка возила. Лаки оклоп и недостатак офанзивног наоружања чинио их је неподесним за борбу против непријатељских тенкова, али је општи мањак тенкова у британским оружаним снагама тог времена условио да су гурнути у борбу против немачких тенкова што је дало разочаравајуће резултате. Лаки тенкови су остали у употреби у северној Африци још неко време, док нису пристигли нови тенкови. У Великој Британији, ови тенкови су коришћени у испитивањима. Тако је извршена конверзија тенкова у „противавионске тенкове“, уградњом четири митраљеза калибра 7,92 мм, односно два митраљеза калибра 15 мм. Рађене су и верзије самоходних противтенковских топова, мора се нагласити неуспешно, где је у увеђану куполу тенка уграђиван топ калибра 40 мм.

“Противавионски тенк”
ТТ карактеристике
Маса 4877 кг
Дужина 3,96 м
Ширина 2,08 м
Висина 2,235 м
Посада 3
Наоружање зависно од верзије
Погон бензински мотор Meadows ESTL снаге 88 КС
Аутономија 201 км
Брзина 51,5 км/ч
Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *