Други светски рат

Ваша база података о Другом светском рату

Лако оклопљено возило Sd.Kfz. 222

Sd.Kfz. 222 у Северној Африци

Када су нацисти дошли на власт, војска је добила одрешене руке у погледу избора нове опреме за нарастајуће оружане снаге. Међу траженом опремом налазила се и серија лако оклопљених возила која би се градила надградњом већ постојећих шасија. Војска је била захтевна у погледу карактеристика возила, којима се није могло изаћи у сусрет простом надградњом комерцијалних модела. Сходно томе, 1935. за основу возила је узето лако оклопљено возило Sd.Kfz. 221, лако возило са малом куполом наоружаном једним митраљезом калибра 7,92 мм. Из овог модела је уградњом нешто веће оклопљене куполе са отвореним кровом и потенцијалом за уградњу тежег наоружања настао Sd.Kfz. 222. Први примерци су се појавили 1938. године и убрзо усвојени као стандардно оклопно возило извиђачких јединица. У почетку је ново возило означавано као Waffenwagen, с обзиром да је било наоружано топом KwK 30 калибра 20 мм, што је у суштини био противавионски топ адаптиран за уградњу у оклопна возила. Касније је уграђиван и топ KwK 38, такође калибра 20 мм. Са топом је био спрегнут митраљез MG 34, чиме је у куполи остало мало места за смештај командира – нишанџије и радио оператера. Возач се налазио на средини, у предњем делу оклопног тела, које је израђено од закошених плоча, што је обезбеђивало додатну оклопну заштиту.

Sd.Kfz. 222 је убрзо постао омиљено возило међу јединицама Вермахта. Коришћен је у Француској 1940. године, возећи далеко испред колона тенкова, док се у северној Африци показао као врло корисно извиђачко возило, мада га је донекле ограничавала запремина резервоара горива. Ово ограничење се показало као нарочито проблематично током напада на Совјетски Савез. Стога је замењено полугусеничаром Sd.Kfz. 250/9 који је имао истоветну куполу и коришћен је за задатке. Sd.Kfz. 222  је на западу остао у наоружању све до краја рата, док се на територији Совјетског Савеза користио за патролирање иза сопствених линија.

Верзије

SdKfz. 221
Основни модел и први серијски произвођен модел. Наоружан је једним митраљезом 7,92 мм, да двочланом посадом и погоном на сва четири точка.

SdKfz. 221

SdKfz 221 mit 2.8cm
Модел наоружан противтенковском пушком sPzB41 калибра 28 мм у модификованој куполи.

SdKfz 221 mit 2.8cm

SdKfz. 222
Ова верзија је била наоружана аутоматским топом калибра 20 мм, модела KwK 30 L/55 и митраљезом калибра 7,92 мм. Посада је бројала три члана. Неки примерци су имали противтенковски топ 28 мм.

SdKfz. 223 Panzerfunkwagen
Верзија радио кола, наоружана као и основни модел. Ова верзија се разликује и по великој радио антени која се пружала преко целог возила. Произведено је преко 500 комада возила у овој верзији.

SdKfz. 223 Panzerfunkwagen

Kleiner Panzerfunkwagen SdKfz 260
Kleiner Panzerfunkwagen SdKfz 261

Ненаоружана возила везе. Имали су додатну радио опрему и велику радио антену. Иако су генерално гледано коришћена као возила везе, примерци извожени у Финску су били и наоружани.

Kleiner Panzerfunkwagen SdKfz 260
ТТ карактеристике Sd.Kfz. 222
Маса 4,8 т
Дужина 4,80 м
Ширина 1,95 м
Висина 2,00 м
Посада 3
Наоружање 1 х 20 мм
1 х 7,92 мм
Погон бензински мотор Horch/Auto-Union V8-108 снаге 81 КС
Аутономија 300 км
Брзина кретања – на путу: 80 км/ч
– ван путева: 40 км/ч

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *